Cene nepremičnin letijo v nebo

Gospodarstvo 23. Sep. 202111:002 komentarja
Delite:
stanovanja
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Cene stanovanjskih nepremičnin so se v drugem četrtletju letos v primerjavi s prvim četrtletjem povišale za 4,5 odstotka. Gre za najvišji skok cen po letu 2011. V primerjavi s prejšnjim letom so se rabljena stanovanja podražila za dobrih 11 odstotkov.

Cene rabljenih stanovanj in hiš so se v Sloveniji v drugem četrtletju letos v primerjavi s prejšnjim četrtletjem zvišale za 4,7 odstotka. In sicer so se cene rabljenih stanovanj zvišale za 5 odstotkov, cene rabljenih družinskih hiš pa za 4,2 odstotka, kažejo podatki Statističnega urada (Surs).

Najbolj so se cene rabljenih stanovanj v tem obdobju zvišale v Ljubljani (za 5,4 odstotka), sledile so cene rabljenih stanovanj v preostali Sloveniji (za 4,1 odstotka) in rabljenih stanovanj v Mariboru (za 3,9 odstotka).

So pa nekoliko nižje (za 0,7 odstotka) na četrtletni ravni cene novih stanovanj in družinskih hiš. Cene novih družinskih hiš so se po opaznem dvigu v prvem četrtletju letos (za 8,6 odstotka) na četrtletni ravni znova znižale, tokrat za 8,5 odstotka. Cene novih stanovanj pa so se v drugem četrtletju letos glede na prejšnje četrtletje zvišale za 2,6 odstotka.

Stanovanja več kot deset odstotkov držaja kot lani

V primerjavi z lanskim letom pa so cene stanovanjskih nepremičnin letos višje za 9,9 odstotka. Najizraziteje so se zvišale cene rabljenih stanovanj (za 11,2 odstotka); sledile so cene rabljenih družinskih hiš (za 9,3 odsotka) in novih stanovanj (za 8,0 odstotkov). Cene novih družinskih hiš pa so se na letni ravni znižale (za 2,6 odstotka).

Rekordno visoka prodaja rabljenih stanovanj

Skupna vrednost vseh v drugem četrtletju letos prodanih stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji je bila 459 milijonov evrov, kar je za približno 162 milijonov evrov več od skupne vrednosti vseh prodaj v prvem četrtletju letos (297 milijonov evrov). S tem je bila dosežena tudi najvišja vrednost prodanih stanovanjskih nepremičnin, odkar statistično spremljamo vrednost prodaje. Skupno število vseh prodaj stanovanjskih nepremičnin v drugem četrtletju letos, izvedenih v Sloveniji, je bilo 3.993, kar je največ po drugem četrtletju 2017, ko je bilo prodanih 4.127 vseh stanovanjskih nepremičnin.

Število prodaj rabljenih stanovanjskih nepremičnin je bilo v drugem četrtletju 2021 rekordno visoko. Prodanih je bilo namreč 3.927 rabljenih stanovanjskih nepremičnin. Rekordna pa je bila tudi vrednost prodaje, ta je presegla 446 milijonov evrov.

Novih stanovanjskih nepremičnin je bilo v drugem četrtletju 2021 prodanih 66, kar je najmanj po 2. četrtletju 2020 (55). Skupna vrednost prodaj novih stanovanjskih nepremičnin je znašala 13 milijonov evrov ali polovico vrednosti prodaj v 1. četrtletju 2021 (26 milijonov evrov), še kažejo podatki Surs.

Komentari

Vaš komentar