Hrvaška že maja poka po šivih: “Preveč je, preveč!”

Svet 04. Maj 202416:11 6 komentarjev
Dubrovnik leta 2023 (Foto: PROFIMEDIA)

Ulice nekaterih večjih turističnih točk na Hrvaškem so bile že med prvomajskimi prazniki videti kot na vrhuncu turistične sezone. V strogem mestnem jedru Dubrovnika so se vile dolge kolone ljudi. "Preveč je, preveč!" je stanje v mestu opisala nezadovoljna turistka. Mnoge začenja skrbeti, da Hrvaška po drugih turističnih destinacijah – denimo Italiji in Španiji – postaja žrtev množičnega turizma.

Veliko turističnih točk po svetu se sooča s prevelikim številom turistov. To med drugim vpliva na dvig cen nepremičnin in izseljevanja lokalnega prebivalstva. Vse večje število obiskovalcev začenja vplivati na kakovost življenja lokalnega prebivalstva tudi na Hrvaškem, kjer so polne ulice v času prvomajskih praznikov spominjale na vrhunec turistične sezone v juliju.

Kot poroča dnevnik.hr, je Dubrovnik te dni pokal po šivih. Znotraj obzidja je bilo po njihovih ocenah tudi po 10.000 ljudi naenkrat. In to v mestu, ki se na papirju loteva trajnostnega turizma.

“Deluje kot množični turizem,” je stanje v eni najbolj priljubljenih hrvaških turističnih točk opisal eden od obiskovalcev. “Preveč je, preveč!” pa je bila nezadovoljna druga turistka. Mnogi se zato sprašujejo, kako bodo hrvaška mesta videti na vrhuncu turistične sezone.

Jadran druga najbolj obiskana evropska regija

Da je Hrvaška žrtev masovnega turizma, pričajo tudi številke. Jadran je namreč druga regija v Evropi – takoj za Andaluzijo – po številu nočitev.

Eden takih primerov je tudi Vir. Otok s 4.000 prebivalci ima denimo registriranih kar 56.000 ležišč. Za primerjavo – v hrvaški prestolnici imajo pol manj postelj za turistične nočitve, še poroča dnevnik.hr.

Foto: dnevnik.hr
Dubrovnik (Foto: PROFIMEDIA)
Dubrovnik (Foto: PROFIMEDIA)
Foto: dnevnik.hr

Težave tudi drugod po Evropi – a ustrezne rešitve še ni

In če se množični turizem na Hrvaškem šele dobro začenja, se v nekaterih drugih državah po Evropi že leta spopadajo s to težavo. Tako je denimo na španskih Kanarskih otokih, kjer lokalno prebivalstvo protestira proti množicam turistov.

“Preveč je turistov za tako majhen otok. Borimo se za dostojna stanovanja, da nam ne bi bilo treba plačevati previsokih najemnin,” je dejala prebivalka Sara Ines Marrero.

Ukrepe so pred kratkim sprejeli tudi v italijanskih Benetkah. Težave so se tam lotili z zaračunavanjem vstopa v mesto. Benetke namreč dnevno obišče tudi do 40.000 obiskovalcev. A tamkajšnji prebivalci se ne strinjajo z ukrepom. “Benetke postajajo muzej, tematski park,” je bil oster beneški občinski svetnik Giovanni Andrea Martini.

Benetke (Foto: PROFIMEDIA)
Benetke aprila 2024 (Foto: PROFIMEDIA)
Benetke v času karnevala (Foto: PROFIMEDIA)
Benetke (Foto: PROFIMEDIA)
Benetke (Foto: PROFIMEDIA)
Benetke aprila 2024 (Foto: PROFIMEDIA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje