Podjetja, ki poslujejo z Rusijo in Ukrajino, vlada opozorila na težave

Gospodarstvo 23. Feb 202215:29 > 01. Mar 2022 14:21 0 komentarjev
Proizvodnja farmacevtsko podjetje
PROFIMEDIA

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je dejal, da so že pred časom stopili v stik s slovenskimi podjetji, ki bi jih lahko prizadeli dogodki na ukrajinsko-ruski meji, ter jih opozorili, naj se pripravijo na morebitne težave v poslovanju. "Verjamem, da smo zdaj v obdobju, ko bodo vsi iskali možnosti, kako te trge nadomestiti," je dejal gospodarski minister.

Slovenska podjetja so pomemben partner v Ukrajini in Rusiji, saj s prvo naredijo nekaj manj kot 300 milijonov evrov letnega prometa, z drugo pa 1,35 milijarde, je danes povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Ker gre za pomembne številke, so že pred časom stopili v stik s podjetji, ki bi jih kriza lahko prizadela.

“Podjetja, ki pomembno poslujejo na omenjenih trgih, smo opozorili, naj se pripravijo na morebitne težave v njihovem poslovanju. Verjamem, da smo zdaj v obdobju, ko bodo vsi iskali možnosti, kako te trge nadomestiti,” je dejal Počivalšek, ki je vseeno optimistično ocenil, da bo ukrajinsko-ruska kriza šla v smer, da bodo lahko na gospodarskem področju v prihodnost gledali bolj optimistično.

Gospodarski minister je povedal, da so na to temo sedeli tudi predstavniki najožje sestave vlade, beseda o razvoju najnovejših dogodkov na omenjenem nemirnem območju in tem, kako bi lahko omilili morebitne posledice za slovenska podjetja, pa bo tekla tudi danes popoldne.

Po besedah Počivalška vsaka ovira pri trgovinskem poslovanju pomeni težave. Podjetij, ki bi lahko bila najbolj prizadeta, posebej ni našteval, je pa omenil panoge, kot so farmacija, digitalne in elektronske komunikacije, proizvodnja strojne opreme in podobno. Po drugi strani je tudi v Sloveniji kar nekaj pomembnih podjetij, ki so v ruski lasti, eno od njih zaposluje tudi nekaj tisoč ljudi, Počivalšek pa meni, da bodo ta najverjetneje prizadeta v primeru embarga blagovnih in storitvenih tokov med državama.

O tem, kaj bi nadaljnja kriza pomenila za nabavo energentov, Počivalšek ni želel ugibati, saj da je še preveč čejev, ocenjuje pa, da ima Slovenija tudi na energetskem področju zagotovljene alternative za normalno delovanje v prihodnje.

Preberite tudi prispevek o odzivih slovenskega gospodarstva na prve ekonomske sankcije Zahoda zoper Rusijo z naslovom Ohlajanje odnosov z Rusijo: v gospodarstvu strah pred embargom. “Za zdaj ne čutimo kakšnih vplivov na poslovanje, dogajanje pa pozorno spremljamo,” je za N1 dejal Hugo Bosio iz celjskega podjetja Bosio. Podobno pravijo tudi v Krki, ki je največji slovenski izvoznik na ruski trg.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!