Krivec po spodleteli razrešitvi Zorčiča: Treba bo poskusiti še tretjič

Novice 28. Maj 202117:02 > 29. Maj 2021 14:08 0 komentarjev
Igor Zorčič
Igor Zorčič (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Razrešitev predsednika DZ Igorja Zorčiča koaliciji tudi v drugo ni uspela. Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je dejal, da bo treba poskusiti še tretjič. Poslanec SDS Branko Grims pa je namignil, da bi lahko premier ob ponovnem glasovanju na to vezal zaupnico vladi.

Razrešitev predsednika DZ Igorja Zorčiča je na tajnem glasovanju podprlo 45 poslancev, proti ni glasoval nihče. Dve glasovnici sta bili neveljavni. Za razrešitev bi moralo glasovati 46 poslancev. Še pred glasovanjem so sejo zapustili poslanci poslanskih skupin LMŠ, SD, Levice, SAB in nepovezani poslanci – skupaj torej 43 poslancev, ki se tudi tokrat niso udeležili tajnega glasovanja o razrešitvi prvega med enakimi.

Čigavi sta neveljavni glasovnici?

Za koalicijo je to presenečenje; čez dan se je namreč ugibalo, da bodo razrešitev predsednika državnega zbora umaknili z dnevnega reda, če bodo vedeli, da nimajo potrebnih 46 glasov. Takšnega izida torej skoraj zagotovo niso pričakovali. Po preštetih glasovnicah se je na parlamentarnih hodnikih najpogosteje ugibalo, da sta neveljavni glasovnici oddala poslanca stranke DeSUS Ivan Hršak in Franc Jurša, ki sta se tudi na nedavnem glasovanju o ustavni obtožbi premierja Janeza Janše vzdržala. Tudi med predstavitvijo stališč poslanskih skupin pred začetkom tajnega glasovanja se DeSUS danes ni oglasil.

V vladnih strankah so pred glasovanjem zatrjevali, da tokrat imajo 46 glasov in da bo že danes pisarno predsednika DZ zasedel Zorčičev naslednik, poslanec NSi Jožef Horvat. Tudi opoziciji se je zdel ta razplet vse bolj verjeten, menili so, da se koalicija ne bi ponovno podala v glasovanje o Zorčičevem položaju, če ne bi imela zagotovljenih glasov. Da bi koalicijske stranke dosegle razrešitev prvega med poslanci, so iz bolnišnice pripeljali celo poslanca SMC Dušana Verbiča, ki zadnje tedne na sejah DZ ni bil navzoč.

Bo šlo v tretje rado?

Koalicijski poslanci bodo po drugi neuspešni razrešitvi poskusili še tretjič, je po glasovanju napovedal njihov vodja Danijel Krivec. “Če hočemo v DZ delati normalno, moramo imeti predsednika DZ, ki bo predsednik vseh,” je rekel. Meni, da v tem trenutku nismo blizu predčasnim volitvam. Branko Grims, poslanec iz vrst SDS pa je v oddaji 24ur Zvečer namignil, da bi lahko Janša na glasovanje o razrešitvi predsednika DZ vezal vprašanje zaupnice. “Čakam, kaj bodo naredili zdaj, ko se bo postavila realna možnost, da pride do volitev in verjemite, da naslednji teden se bo,” je povedal.

Kot je dejal, v tretje gre rado in v tretje bo šlo zares. “Kaj bo takrat vezano na vprašanje, ki bo postavljeno pred parlament, najbrž ni težko uganit,” je povedal Grims. Na vprašanje ali bo Janša vezal vprašanje zaupnice, pa je Grims poudaril, da je to odločitev predsednika vlade. “Ta odločitev je možna. Ali bo naslednji teden uresničena, pa se pustimo presenetit,” je še med drugim dejal.

Igor Zorčič
Borut Živulovič/ Bobo

V tretjem poskusu bi lahko koalicija zamenjala tudi kandidata za naslednika Zorčiča. Domnevati je namreč mogoče, da nekateri poslanci, ki se zavzemajo za razrešitev Zorčiča, nasprotujejo imenovanju Horvata. A, tako Krivec, pobude za zamenjavo kandidata za mesto predsednika DZ zaenkrat še niso prejeli.

Krivec je potrdil, da še vedno ostaja v igri scenarij, po katerem bi se v poslanske klopi vrnil gospodarski minister in prvak stranke SMC Zdravko Počivalšek. Ob tem manevru bi se s parlamenta poslovil nadometni poslanec Gregor Židan, ki ga je ob prevzemu ministrske funkcije nadomestil na mestu poslanca. Židan je namreč maja lani prestopil v poslansko skupino SD. Z vrnitvijo Počivalška bi tako SMC pridobila dodaten glas.

Zorčič ocenil, da je napoved tretjega poskusa njegove razrešitve znak obsedenosti koalicije z osvajanjem funkcij

“Samo pozdravim lahko dva poslanca, ki sta se vzdržala pritiskov, ki so jih deležni koalicijski poslanci,” je po glasovanju povedal Zorčič. Ob napovedih ponovnih poskusov njegove razrešitve je dejal, da je ta napoved “znak obsedenosti koalicije z osvajanjem raznoraznih funkcij”. “Če bo vezal predsednik vlade nezaupnico na mojo ponovno razrešitev, bo to en presedan svoje vrste. Namreč to bil bil neposreden poseg izvršilne veje oblasti v zakonodajno vejo oblasti. Takšnega primera ne poznam,” je povedal Zorčič.

Na vprašanje, ali smo kaj bližje državnozborskim volitvam, je Zorčič odgovoril, da o tem težko špekulira. “Več kot očitno je, glede na dogajanje v Sloveniji in v pravosodju, da se zgodijo volitve,” je dejal. Pojasnil je, da je odhod na volišče odvisen od večine, ki odloča o konstitutivnih vprašanjih vsake vlade.

Pojavila so se ugibanja, da bi lahko predsednik vlade Janša vezal zaupnico na tretji poskus Zorčičeve razrešitve. Zorčič je na vprašanje o tem odgovoril, da bi bil to “presedan svoje vrste, namreč to bi bil direktni poseg izvršilne veje v zakonodajno vejo oblasti. Ne poznam takšnega primera, torej da bi predsednik vlade direktno z nekim institutom po poslovniku razreševal predsednika DZ. To bi bilo nezaslišano in primitivno”.

Perič: V tretje gre rado

Vodja poslanske skupine SMC Gregor Perič je ocenil, da bi bil izid “bistveno drugačen, če ne bi prišlo do obstrukcije”, s katero po njegovi oceni opozicija nadzoruje svoje poslanke in poslance. “Gre za discipliniranje, gre za nadzor in to je vsekakor nekaj, kar za delovanje DZ ni v redu, saj se poslancem jemlje možnost, pravico in dolžnost, da se o tako pomembnih vprašanjih izrečejo,” je dejal. Po njegovem mnenju gre za “trdo roko”, s katero se vsi opozicijski poslanci gotovo niso strinjali.

Perič verjame, da bo današnje glasovanje prineslo določene politične posledice, o katerih pa je še prezgodaj govoriti. “Bo pa v začetku prihodnjega tedna verjetno bolj jasno, kakšne politične posledice bo imelo to glasovanje,” je dodal. O možnosti vrnitve Počivalška v DZ je dejal, da je o tem v tem hipu “težko govoriti”, je pa poudaril, da ima Počivalšek poln poslanski mandat, ki ga je dobil od ljudi in ga lahko kadar koli reaktivira.

Na mandatno-volilni komisiji bodo po njegovih besedah v prihodnjih tednih govorili o “kakšnih drugih mandatih”, ki so vezani na zapuščanje strank in opravljanje postranskih del. Glede glasovanja poslancev DeSUS je poudaril, da je to temeljilo na dejanjih predsednika DZ, kot je zavračanje dnevnega reda. “Vprašanje je, ali bomo v prihodnje lahko v okviru te institucije delovali na predvidljiv način. Mislim, da si slovenski pravni red in institucije predvsem zaslužijo neko predvidljivost,” je sklenil.

Opozicija za predčasne volitve

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je na Twitterju glasovanje pospremil z besedami, “naj obračajo, kolikor hočejo, čas je za volitve!”. Vodja nepovezanih poslancev Janja Sluga pa je po glasovanju na Twitterju čestitala obema neveljavnima glasovalcema za razum in pogum, da nista podlegla pritiskom.

Predsednica SD Tanja Fajon je ocenila, da se vladna koalicija trese. “Ni več glasov. Štetje ne gre. Zaupanja ni. In kaj je nauk? Gremo na volitve, Čas je,” je zapisala na Twitterju. Predčasne volitve so po njeni oceni edina pot, da politika ljudem vrne zaupanje in da upanje, in sicer po mirni in demokratični poti. Da je čas za predčasne volitve so prepričani tudi v Levici.

“Še en udarec za Janeza Janšo! Koaliciji že drugič ni uspel prevzem državnega zbora. Ponovno smo pokazali, da se državni zbor ne bo pustil poteptati,” so ocenili. K predčasnim volitvam je pozvala tudi predsednica SAB Alenka Bratušek, ki je ravnanje koalicije opisala z besedami, da “nimajo večine, pa vseeno rinejo z glavo skozi zid”.

Opozicija glasovanje spet obstruirala

Tako kot konec maja, ko so poslanci koalicije prvič poskusili razrešiti Igorja Zorčiča, so tudi danes glasovanje obstruirali poslanci strank leve opozicije in nepovezani poslanci. Kot je dejal vodja poslancev LMŠ Brane Golubović, so se za obstrukcijo odločili, ker nekateri v parlamentu še vedno trdijo, da so opozicija, pa so del koalicije. “Ne želimo, da se skrivajo pri tajnem glasovanju,” je dejal in dodal, da bo danes jasno ali ima vlada Janeza Janše potrebno večino oziroma 46 glasov. Takoj zatem je vodja poslanske skupine SD Matjaž Han napovedal, da bodo tudi v njihovi poslanski skupini obstruirali glasovanje. Temu so sledile še poslanske skupine Levice, SAB in nepovezani poslanci.

Prvič so poslanci o razrešitvi predsednika DZ Zorčiča odločali konec marca, a tudi takrat koalicija ni zbrala 46 glasov. Podobno kot danes, je na tajnem glasovanju ob obstrukciji večjega dela opozicije za razrešitev zmanjkal en glas, dve glasovnici sta bili neveljavni. Točko o razrešitvi je Zorčič sam uvrstil na vrstni red seje.  Pred tajnim glasovanjem je Zorčič sicer v svojem govoru opozoril, da se lahko zgodi to, da tudi po njegovi razrešitvi, manjšinski koaliciji ne bo uspelo dobiti dovolj glasov za imenovanje novega predsednika DZ.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!