Jasnič nezadovoljen s poslanci Desusa: Tako ne gre več naprej!

Novice 04. Sep 202107:29 0 komentarjev
N1, Ljubo Jasnič
N1

Predsednik Desusa Ljubo Jasnič ne skriva nezadovoljstva, ker njihovi poslanci niso podpisali dogovora o sodelovanju med stranko in poslansko skupino. "Tako ne gre več naprej," je včeraj dejal za N1. Vendar vodstvo Desusa o odstopu ne razmišlja. "Borili se bomo na volitvah. Če bo treba, tudi brez poslancev," je poudaril Jasnič.

Na dnevnem redu klavzure Desusa, ki bo v petek prihodnji teden, so tri točke: obravnava položaja stranke, njena kadrovska politika in programska izhodišča za državnozborske volitve prihodnje leto. Očitno pa se ne bodo izognili razpravi o odnosu med stranko in njenimi poslanci. “O tem bom spregovoril že v svojem govoru,” napoveduje prvak Desusa Ljubo Jasnič.

Jasnič je močno nezadovoljen, ker njihovi poslanci še vedno niso podpisali dogovora o sodelovanju med stranko in poslansko skupino, ki jim ga je poslal takoj po prevzemu vodenja Desusa. “Čeprav sem se o dokumentu dogovoril z vodjem poslanske skupine Francem Juršo, že dva meseca zaman čakam, da ga bodo poslanci podpisali. Očitno imajo zadržke, kakšne, pa ne vem,” je za N1 dejal Jasnič. Pričakuje, da bodo poslanci zadržke pojasnili na klavzuri. Te naj bi se sicer udeležila le Branko Simonovič in Ivan Hršak, medtem ko se je  Franc Jurša  že opravičil, da ga zaradi osebnih razlogov tako na torkovem sestanku vodstva stranke kot na petkovi klavzuri ne bo.

Predlog dogovora vsebuje pet točk

Predlog dogovora o odnosu med stranko in poslansko skupino, ki ga je Jasnič poslal poslancem,  vsebuje pet točk. Prvi dve določata, da se bodo organi Desusa jasno opredelili do vsake pomembnejše vsebinske točke, ki jo bo obravnaval državni zbor, še pred parlamentarno obravnavo pa bo stranka svoje stališče tudi javno objavila. Naslednji dve točki govorita o tem, kaj stranka pričakuje od svojih poslancev. Tisti, ki bo v državnem zboru govoril v imenu Desusa,  naj bi v svojem nastopu jasno predstavil stališče stranke, poslanci pa naj bi v skladu s tem stališčem tudi glasovali. Zadnja točka se glasi, da se bo v primeru razhajanj stranka s poslanci pogovorila in se opredelila do njihovih argumentov.

Jurša Simonovič
Žiga Živulovič jr/BOBO


Po Jasničevih besedah nepripravljenost poslancev, da bi podpisali omenjenih pet točk, kaže, da se z njimi ni mogoče dogovoriti niti o minimalnem sodelovanju. Šele če bodo dogovor  podpisali, se bo odprla možnost za pogovor, kakšna so stališča poslancev in kako bodo glasovali v parlamentu. Prvak Desusa tako pričakuje, da bo 175 najbolj odgovornih strankinih ljudi na klavzuri povedalo, ali so pripravljeni stvari zaostriti. “Tako ne gre več naprej. Ali se bodo odnosi s poslanci uredili ali pa se tega ne bom šel več. V dveh mesecih se nismo premaknili niti za milimeter,” nam je dejal Jasnič.

Ob tem je dodal, da te njegove izjave nikakor ni mogoče razumeti kot napovedi odstopa vodstva stranke in sklica še enega volilnega kongresa.  “Vodstvo ne bo odstopilo. Ljudem bomo povedali, kakšna je situacija, in se borili na volitvah. Če bo treba, tudi brez poslancev,” je poudaril Jasnič. Prvak Desusa torej ni izključil možnosti, da bi se poti stranke in njenih poslancev, če bodo ti še naprej zavračali dogovor, razšle. A se hkrati  zaveda, da je zadeva zelo zapletena – tudi če bi sedanje poslance Desusa izključili iz stranke, bi ti lahko vztrajali v njeni poslanski skupini in ovirali, če bi bil morda pripravljen vanjo kdo vstopiti.

Na klavzuri naj bi se izrekli proti več zakonom

Kot je napovedal Jasnič, naj bi sicer na klavzuri “dali na pladenj celotno kadrovsko politiko stranke”. Izpostavil je, da je le 10 od 23 oseb, ki v imenu Desusa sedijo v nadzornih organih državnih podjetij, članov stranke. Zato naj bi po Jasničevih napovedih stvari zaostrili – nekdo, ki ni član stranke, ne more zagovarjati njenih stališč.  “Treba je narediti red in delovati transparentno, če želimo na volitvah doseči rezultat, ki nas bo pripeljal v parlament,” je dejal prvak Desusa. Ob tem spomnimo, da je sicer stranka upokojencev po zadnjih javnomnenjskih merjenjih daleč pod parlamentarnim pragom.

Na  klavzuri bodo zbrani pozornost namenili tudi štirim zakonom, ki naj bi jih državni zbor obravnaval jeseni:  zakonu o demografskem skladu, zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, zakonu o nalezljivih boleznih in zakonu o dolgotrajni oskrbi. Jasnič tem zakonom nasprotuje in pričakuje, da (vsaj) prvih treh predstavniki stranke v petek ne bodo podprli.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!