KUL: Zadnji korak k preoblikovanju RTVS po zgledu Nova24TV

Novice 13. Dec 202111:02 > 18:42 20 komentarjev
RTV Slovenija
Tina Kosec/BOBO

Sodeč po tem, katere kandidate je za člane programskega sveta in člane nadzornega sveta RTVS izbrala parlamentarna mandatno-volilna komisija, bosta ta organa v prihodnje povsem v rokah trenutno vladajočih.

Bojazen levosredinske opozicije se je uresničila: parlamentarna mandatno-volilna komisija (MVK) je za pet članov programskega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS)  in za pet članov nadzornega sveta javne radiotelevizije izbrala zgolj kandidate, ki so jih predlagale koalicijske poslanske skupine SDS, NSi in SMC ter njihovi podpornici poslanski skupini Desusa in SNS.

Na seznamu torej ni nikogar, ki so ga predlagale levosredinske opozicijske stranke, pa čeprav je zakon o RTVS jasen. Določa namreč, da se mora pri članih, ki jih državni zbor v programski svet RTVS imenuje na predlog strank, v največji možni meri upoštevati zastopanost strank v državnem zboru. Pri nadzornem svetu je določilo še bolj nedvoumno: pri petih članih, ki jih na predlog strank imenuje državni zbor, mora biti upoštevana zastopanost političnih strank v državnem zboru.

Kot je znano, imajo levosredinske opozicijske stranke in nepovezana poslanska skupina v državnem zboru skupaj 43 poslanskih mest, največji parlamentarni stranki SDS pa po številu poslanskih mest sledijo tri stranke KUL: LMŠ, SD in Levica. Zato so v levosredinski opoziciji prepričani, da bi morala v omenjenih dveh organih RTVS sedeti vsaj po dva člana, ki so ju predlagale stranke KUL. Po njihovih navedbah torej nikakor ni dopustno, da bosta kot predstavnika opozicije v omenjena organa izbrana kandidata, ki sta ju predlagali zvesti podpornici vladajočih SNS in Desus.

“Priča smo še enemu desantu koalicije na RTV Slovenija,” je bil na seji mandatno-volilne komisije ogorčen vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec. “Gre za zadnji korak pri preoblikovanju javne radiotelevizije po zgledu Nova24TV,” je poudaril vodja poslancev LMŠ Brane Golubović. Vodja poslancev SD Matjaž Han ju je dopolnil z navedbo, da povsod po svetu institucije nadzirajo bodisi opozicija bodisi lastniki, pri nas pa 43 poslancev prave opozicije ne bo uspelo niti z enim kandidatom za člana nadzornega sveta RTVS.

Ivan hršak
N1

Predsednik MVK Ivan Hršak je na opozorila, da gre za nezakonito ravnanje koalicije in njenih podpornikov, odgovarjal, da to ne drži. Dodal je, da je lahko končna odločitev državnega zbora drugačna, kot jo je sprejela mandatno-volilna komisija. A ne gre spregledati, da državni zbor glasuje o seznamu petih kandidatov za posamezni organ RTVS v celoti in da glede na razdelitev položajev med vladajoče stranke in njihove podpornice zavrnitve odločitve MVK na seji DZ ne gre pričakovati.

Na seznamu mandatno-volilne komisije za pet članov programskega sveta RTVS so tako Jožef Jerovšek, ki ga je predlagala poslanska skupina SDS, Maja Lapornik (poslanska skupina NSi), Anuša Gaši (poslanska skupina SMC), Vane Gošnik (poslanska skupina SNS) in Dejan Cesar (poslanska skupina Desusa). Za nadzorni svet RTVS pa so predlagani: Tamara Besednjak Valič (PS SDS), Janez Čadež (PS NSi), Metka Čobec (PS SMC), Alenka Vodončnik (PS SNS) in Romana Fišer (PS Desusa).

Ziga Zivulovic jr./BOBO

Tudi glede kandidatov, ki jih državni zbor imenuje na predlog gledalcev in poslušalcev (na začetku prihodnjega leta se bo teh zamenjalo osem), so se koalicija in njeni podpornici SNS in Desus očitno uskladili. S seznama 37 predlaganih kandidatov je mandatno-volilna komisija izbrala: Mitja Čandra, Jurija Pavla Emeršiča, Petra Gregorčiča, Ivana Krambergerja, Žigo Kušarja, Klaro Remec, Jelko Stergel in Matevža Tomšiča.

Na začetku prihodnjega leta bo mandat sicer potekel kar 21 od 29 članov programskega sveta RTV Slovenija. Glede na imena, ki jih je izbrala mandatno-volilna komisija, in glede na to, da so skoraj vsi od osmerice svetnikov, ki bodo še dve leti ostali na sedanjih položajih, izrazito naklonjeni trenutno vladajočim, je mogoče zaključiti, da bosta od januarja v tem organu sedeli več kot dve tretjini članov po želji trenutno vladajočih. Prav tako bo izrazito po podobi vladajočih prihodnji nadzorni svet RTVS.

Predstavniki SDS so danes poudarjali, da poslancev v prejšnjem mandatu ni skrbelo, ker SDS kot  največja opozicijska stranka v nadzornem svetu RTVS ni imela svojega predstavnika. Pri imenovanju petih članov programskega sveta in petih članov nadzornega svate RTVS, ki so izbrani na predlog političnih strank, tedanje koalicijske SMC, Desus in SD do opozicije res niso bile zelo radodarne. Po štiri mesta v vsakem od teh dveh organov so namreč pred štirimi leti zasedli kandidati vladnih strank, po eno mesto pa je pripadlo kandidatoma SDS. V nadzorni svet je tako na predlog SDS prišel Damjan Damjanovič, v programski svet pa Igor Prodnik. A je Damjan Damjanovič takoj po imenovanju odstopil. Državni zbor je na izpraznjeno mesto nato postavil Janeza Čadeža, ki ga je predlagala tedaj opozicijska NSi s šestimi poslanci, in ne Lucijo Šikovec Ušaj, ki jo je predlagala SDS z 19 poslanci.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje