160 let od rojstva slikarja, ki je ustvarjal svet samote, melanholije in bolesti

Kultura 12. Dec 202312:09 0 komentarjev
Edvard Munch
Foto: PROFIMEDIA

Na današnji dan se je pred 160 leti v Lotnu rodil norveški umetnik Edvard Munch, avtor znamenite slike Krik. Eden od glavnih znanilcev ekspresionizma je pod vplivom travm iz otroštva, postimpresionistov, simbolistov in vzdušja fin de siecla razvil zelo oseben, dramatičen slikarski svet.

Edvard Munch (1863-1944) je leta 1879 začel študirati arhitekturo v Oslu, od leta 1881 pa je študiral akt pri kiparju Middelthunu. Z državno štipendijo je od leta 1889 bival v Parizu, pozneje je bil krajši čas v Nici. Od leta 1892 je kot svobodni umetnik ustvarjal v Berlinu, pozneje, po živčnem zlomu, se je vrnil na Norveško.

Munchov svet je bi svet samote, melanholije, bolesti, erotike, trpljenja in vizionarske fantastike.

Po smrti je umetnik mestu Oslo zapustil okrog 1.100 slik, 15.500 grafik, 4.700 skic in šest skulptur, ki so jih hranili v Munchovem muzeju. Ta se je leta 2004 znašel na naslovnicah časopisov, ko so oboroženi roparji ukradli Munchovi deli Krik in Marija. Slika Krik, ena od štirih obstoječih različic, je nastala leta 1893 in velja za zgodnjo mojstrovino ekspresionizma. Norveška policija je sliki našla avgusta 2006.

Muzej so po ropu temeljito prenovili in izboljšali varnost. Nato je mestni svet leta 2008 sprejel odločitev, da se Munchov muzej preseli v novo stavbo, ki naj bi jo zgradili zraven operne hiše in bi vrata odprla leta 2014. Vendar je leta 2011 nov mestni svet sklenil omenjeni načrt opustiti. Leta 2013 so nato oživili projekt in novi Munchov muzej v središču Osla je vrata za javnost odprl leta 2021.

O Munchovem življenju in delu je bil posnet tudi film Munch, katerega režijo podpisuje Henrik Martin Dahlsbakken in je v kinematografe na Norveškem prišel v začetku leta.

Krik, Edvard Munch Krik, Edvard Munch
Krik, Edvard Munch (Foto: PROFIMEDIA)
Avtoportret, Edvard Munch Avtoportret, Edvard Munch
Avtoportret, Edvard Munch (Foto: PROFIMEDIA)
Dekleta na mostu, Edvard Munch Dekleta na mostu, Edvard Munch
Dekleta na mostu, Edvard Munch (Foto: PROFIEMDIA)
Metabolizem, Edvard Munch Metabolizem, Edvard Munch
Metabolizem, Edvard Munch (Foto: PROFIMEDIA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!