Bodo po igralcih stavkali še ustvarjalci videoiger?

Kultura 02. Sep 202312:37 0 komentarjev
Stavka v hollywoodu.
PROFIMEDA

Po zgodovinskih stavkah v Hollywoodu, ki so ustavile filmsko in televizijsko produkcijo, sedaj stavko napovedujejo tudi podjetja, ki ustvarjajo videoigre. Ustvarjalci zahtevajo višje plače in ustrezno zaščito pred umetno inteligenco, ki po njihovem mnenju ogroža tudi to industrijo.

Člani sindikata SAG-AFTRA bodo prihodnji teden glasovali glede stavke proti podjetjem, ki se ukvarjajo z videoigrami. Sindikat je namreč v petek sporočil, da so pogovori s podjetji, kot sta Activision in Electronic Arts, zašli v slepo ulico, zlasti glede zvišanja plač in umetne inteligence.

Poziv k glasovanju o pooblastilu za stavko sledi stavkama igralcev in scenaristov v Hollywoodu. Stavko je maja začelo združenje scenaristov Writers Guild of America (WGA), nato pa se mu je julija pridružil še veliko večji ceh filmskih igralcev ter televizijskih in radijskih ustvarjalcev SAG-AFTRA. Stavka je ustavila filmsko in televizijsko produkcijo ter prestavila letošnjo podelitev nagrad emmy.

Za zaščito pred umetno inteligenco in zvišanje plač

Združenje SAG-AFTRA za ustvarjalce videoiger zahteva zvišanje plač in zaščito pred uporabo umetne inteligence.

Nazadnje podpisana pogodba s podjetji za videoigre, sklenjena leta 2017, namreč ni obravnavala ključnih vprašanj, vključno z umetno inteligenco – eno od osrednjih vprašanje, ki je bilo izpostavljeno med aktualno dvojno stavko v Hollywoodu, ko so filmski in televizijski igralci ter scenaristi izrazili zaskrbljenost zaradi tehnologije, ki posega v njihova delovna mesta.

“Ponovno se soočamo s pohlepom in nespoštovanjem delodajalcev,” je povedala predsednica SAG-AFTRA Fran Drescher. Dodala je: “Umetna inteligenca ponovno ogroža naše člane in zmanjšuje njihove možnosti za delo. SAG-AFTRA se v imenu svojih članov ponovno zoperstavlja tiraniji.”

Audrey Cooling, predstavnica za stike z javnostmi proizvajalcev videoiger, ki so podpisniki sporazuma o interaktivnih medijih, vključno z družbama Activision Blizzard in Electronic Arts, je povedala, da “vsa podjetja želijo pošteno pogodbo”. Dodala je: “Pogajamo se v dobri veri in upamo, da bomo čim prej dosegli obojestransko koristen dogovor.”

Informacije glede glasovanje bodo upravičenim članom poslali v torek, glasovanje pa se bo zaključilo 25. septembra ob 17. uri, so še sporočili iz sindikata SAG-AFTRA.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!