Španija bo častna gostja na frankfurtskem knjižnem sejmu

Kultura 11. Jun 202208:23 > 08:33 0 komentarjev
frankfurtski knjižni sejem
Kai Pfaffenbach/REUTERS

Na frankfurtskem knjižnem sejmu se bo kot častna gostja oktobra predstavila Španija. V njihovem paviljonu se bo tako predstavilo 200 avtorjev, zastopane pa bodo najrazličnejše zvrsti. Predstavljena dela pa ne bodo le v španščini, ampak bodo na voljo tudi številni naslovi v katalonščini, galicijščini in baskovščini.

Španija se bo kot častna gostja letošnjega frankfurtskega knjižnega sejma v mestu ob Majni oktobra predstavila z deli 200 avtorjev. Tako je na predstavitvi španskega programa, ki bo potekal pod geslom Iskreča ustvarjalnost, napovedala španska vlada. Minister za kulturo Miquel Iceta je poudaril, da je dogodek za državo velika priložnost in izziv.

To je najboljša priložnost za mednarodno promocijo španske založniške industrije in prepoznavnost španske kulturne industrije v tujini, je na predstavitvi španskega programa v prostorih Goethe-Instituta v Madridu po pisanju nemške tiskovne agencije dpa pojasnil minister. “Prepričan sem, da bo naša prisotnost v Frankfurtu mejnik v kulturnem preporodu, ki ga bomo doživeli po dveh letih pandemije,” je povedal.

Španija je bila gostujoča država v Frankfurtu že leta 1991. Letos ne bodo predstavljena le dela v španščini, ampak bodo na voljo tudi številni naslovi v katalonščini, galicijščini in baskovščini. Program častne gostje bo odražal večjezično in živahno literaturo ter kulturo sodobne Španije, je povedal direktor knjižnega sejma Juergen Boos.

Vodja projekta nastopa častne gostje v Frankfurtu Elvira Marco je poudarila, da je Španija v povezavi s predstavitvijo pripravila obsežen podporni program za prevode. Samo v letošnjem letu je na nemškem trgu izšlo 150 novih del španskih avtorjev.

Kot je povedala, bodo v španskem paviljonu na skupni razstavni površini približno 2000 kvadratnih metrov zastopane najrazličnejše zvrsti – od romanov, kratkih zgodb in esejev do poezije in stripov. V program so vključili tako sodobne avtorje kot klasike. “Program je nastal v sodelovanju s sektorjem, da bi predstavil literarno ustvarjalnost in moč španske založniške industrije,” je povedala.

Knjižni sejem v Frankfurtu bo potekal od 19. do 23. oktobra. Na njem pričakujejo več kot 4000 razstavljavcev iz več kot 65 držav.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!