Častna zlata palma prvič kolektivu: slavil bo studio botra japonske animacije

Kultura 18. Apr 202415:20 1 komentar
Hajao Mijazaki
Hajao Mijazaki (Foto: PROFIMEDIA)

Filmski festival v Cannesu bo maja s častno zlato palmo počastil legendarni japonski animacijski studio Ghibli, so sporočili organizatorji festivala. Studio, ki ga je pred 40 leti soustanovil Hajao Mijazaki, je po vsem svetu priljubljen z mojstrovinami, kot so Čudežno potovanje, Moj sosed Totoro ter Čarovnik Howl in gibljivi grad.

Festival v Cannesu bo tokrat prvič nagrado namenil kolektivu in ne posamezniku, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Hajao Mijazaki se redko pojavlja v javnosti, njegov dolgoletni sodelavec Isao Takahata je umrl leta 2018. Drugi soustanovitelj, producent Toshio Suzuki, pa je povedal, da je “počaščen in navdušen”.

Liki studia Ghibli “polnijo našo domišljijo z bogatimi, barvitimi vesolji in občutljivimi, privlačnimi pripovedmi,” so ob nagradi zapisali organizatorji festivala v Cannesu. “S studiem Ghibli je japonska animacija postala ena od velikih pustolovščin cinefilije med tradicijo in sodobnostjo,” so dodali.

83-letni Mijazaki je že večkrat napovedal upokojitev, a se je lani vrnil s filmom Deček in čaplja, ki je letos prejel oskarja za najboljši animirani film. Prvega oskarja je Mijazaki prejel leta 2003 za Čudežno potovanje.

Prizor iz filma Čudežno potovanje. (
Prizor iz filma Čudežno potovanje. (Foto: PROFIMEDIA)

Na letošnjem festivalu v Cannesu, ki bo potekal od 14. do 25. maja, bo častno palmo prejel tudi George Lucas, ustvarjalec Vojne zvezd in še ena velika osebnost iz sveta filma.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje