V kinematografih začeli predvajati verjetno zadnji film botra japonske animacije

Kultura 14. Jul 202315:14 0 komentarjev
Prvi celovečerec po desetletju japonskega animatorja Hajaa Mijazakija.
Prvi celovečerec po desetletju japonskega animatorja Hajaa Mijazakija.(Foto: PROFIMEDIA)

V kinematografih na Japonskem so začeli predvajati najnovejši film z oskarjem nagrajenega animatorja Hajaa Mijazakija. Film How Do You Live? je njegov prvi celovečerec po desetletju in verjetno tudi zadnji. Za njegov nastanek se je 82-letni Mijazaki, soustanovitelj slavnega studia Ghibli, vrnil iz upokojitve, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Produkcija je trajala več let, pri čemer je studio naredil nenavaden korak, da je podrobnosti o filmu zamolčal in se je odločil le za minimalno publiciteto. Edini namig o zgodbi je bil skiciran plakat z bitjem, podobnim ptici, z očesom pod kljunom.

“Bil je zelo Ghiblijev film,” je za AFP povedal 21-letni študent po ogledu jutranje projekcije filma v okrožju Šibuja. Film je navdihnila istoimenska knjiga iz leta 1937, vendar je studio že prej napovedal, da se bo popolnoma razlikoval. Govori o fantu, ki se po materini smrti z očetom preseli na podeželje. Tam sreča čapljo, ki ga odpelje v alternativno vesolje, v katerem se počasi razvozla skrivnost smrti njegove matere.

Mijazaki, ki se ga je ponekod oprijel tudi vzdevek “boter japonske animacije”, si je prepoznavnost zgradil s svojimi fantazijskimi upodobitvami narave in strojev ter likov, kot je ljubko gozdno duhovno bitje Totoro. Njegov film Čudežno potovanje o deklici, ki se izgubi v skrivnostnem svetu in skuša rešiti svoje starše, spremenjene v prašiče, je leta 2003 prejel oskarja za najboljši animirani celovečerec.

Leta 2013 je Mijazaki napovedal, da ne bo več snemal celovečernih filmov, ker ne more več vzdrževati svojega perfekcionističnega pristopa k delu. Vendar pa je štiri leta pozneje njegovo produkcijsko podjetje sporočilo, da se vrača iz upokojitve, da bi – glede na njegovo starost – posnel svoj zadnji film.

Prizor iz filma Čudežno potovanje. (
Prizor iz filma Čudežno potovanje. (Foto: PROFIMEDIA)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!