Član dua Simon & Garfunkel praznuje 80 let

Kultura 05. Nov 202107:21 0 komentarjev

Ameriški glasbenik Art Garfunkel, ki skupaj s prijateljem Paulom Simonom tvori glasbeni duo Simon & Garfunkel, bo danes dopolnil 80 let.

Ameriški glasbenik Art Garfunkel, ki je zaslovel v 60. letih kot član dua Simon & Garfunkel, bo dopolnil 80 let. Rojstni dan praznuje manj kot mesec dni pozneje od prijatelja iz otroštva Paula Simona, s katerim sta nanizala uspešnice, kot so Mrs. Robinson, The Sound of Silence in The Boxer. Relativno uspešen je bil tudi na poznejši samostojni poti.

Glasbenik, pesnik in igralec se je s polnim imenom Arthur Ira Garfunkel rodil v New Yorku staršem romunsko-judovskih korenin, ki sta s svojimi starši v Ameriko emigrirala v začetku 20. stoletja.

Že pri 11 letih je spoznal Paula Simona, s katerim sta postala ena najuspešnejših glasbenikov 60. let in simbol kontrakulturnega gibanja ob skupinah, kot sta bili The Beatles in The Beach Boys. Njune največje uspešnice so se uvrščale na prva mesta lestvic po vsem svetu.

Duo se je večkrat razšel

Pozneje sta se večkrat razšla, prvič uradno leta 1970. Njun zadnji album Bridge over Troubled Water, ki je izšel tega leta, je bil tudi njun najuspešnejši in je postal eden najbolje prodajanih albumov na svetu. Po razpadu sta kljub sporom še nekajkrat priložnostno igrala skupaj, med drugim leta 1981 na dobrodelnem koncertu v newyorškem Centralnem parku.

Garfunkel je bil uspešen tudi na samostojni poti, leta 2018 ga je glasbena revija uvrstila na seznam 100 najboljših pevcev vseh časov, a sprva ni šlo vse gladko. Leta 1973 je izdal svoj prvi samostojni album Angel Clare, ki je bil sprejet z mešanimi odzivi.

Leto pozneje je izšel uspešen album Second Avenue, ki mu je leta 1975 sledil še album Breakaway, na katerem sta nekdanja glasbena sopotnika združila moči za uspešnico My Little Town. Album vključuje tudi skladbo I Only Have Eyes For You, prvo Garfunklovo samostojno pesem, ki se je povzpela na vrh britanske lestvice uspešnic.

Izdal tudi zbirko pesmi v prozi

Sledila je ne ravno bleščeča kariera, ki je sovpadala s samomorom Garfunklove dolgoletne partnerke Laurie Bird. Njegov album iz leta 1981 Scissors Cut so nekateri ocenili za najnižjo točko v njegovi glasbeni karieri. Po slabi prodaji albuma sta se s Simonom za nekaj časa priložnostno združila, vendar sta se med turnejo sporekla. Tako je leta 1983 Simon izdal samostojni album Hearts and Bones, leto kasneje pa je Garfunkel izdal svojo prvo kompilacijo The Art Garfunkel Album.

Leta 2003 je izdal svoj prvi album z avtorskimi besedili, naslovljen Everything Waits to Be Noticed. Album prinaša Garfunklove poezije, ki sta mu jih pomagala uglasbiti kantavtorja Maia Sharp in Buddy Mondlock. Glasbenik je sicer leta 1989 izdal tudi zbirko pesmi v prozi Still Water.

Sprejeta v Hišo slavnih rock’n’rolla

Simon & Garfunkel sta se leta 2003 znova skupaj podala na izjemno uspešno svetovno turnejo, ki je trajala do leta 2004. Leta 2006 je Garfunkel izdal album Some Enchanted Evening, ki je bil poklon glasbi njegovega otroštva. S Simonom sta se nato še dvakrat odpravila na turnejo. Leta 2012 je izdal album The Singer, za katerega je izbral 34 skladb iz svoje solo kariere ter nekaj pesmi iz plodnega obdobja sodelovanja s Simonom.

V karieri je za samostojno delo in za sodelovanja prejel šest grammyjev, leta 1990 pa sta bila skupaj s Simonom sprejeta v Hišo slavnih rock’n’rolla. Za seboj ima tudi nekaj manjših igralskih vlog. V 70. letih je nastopil v filmih Mikea Nicholsa Kavelj 22 in Meseno spoznanje. V zadnjem obdobju je večkrat nastopil tudi s svojim sinom Jamesom Garfunklom (1990), s katerim je pred leti načrtoval tudi izdajo skupnega albuma. James je sicer igralec, med drugim je v stranski vlogi zaigral v filmu Longshot Lionela C. Martina.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!