Darja Korez Korenčan izdala kriminalko Za obzidjem

Kultura 10. Nov 202214:46 0 komentarjev
Darja KOREZ KORENČAN
N1

Darja Korez Korenčan, znana televizijska ustvarjalka oddaj o umetnosti in kulturi, je izdala kriminalni roman z naslovom Za obzidjem. Kot pravi, sprva ni nameravala pisati kriminalke, a se je zgodba kasneje tako zapletla, da se je to zgodilo. Navdih za zgodbo je črpala iz sodobne družbe, v kateri veljajo vladavina kapitala, korupcija in odtujeni odnosi, pravi avtorica.

Znana televizijska voditeljica in ustvarjalka oddaj o umetnosti in kulturi na TV Slovenija Darja Korez Korenčan je pri založbi Primus izdala kriminalni roman Za obzidjem. Poleg knjig s področja glasbe in literature za otroke je to njen četrti roman. Kot pravi, je kriminalko delno napisala že pred dvema letoma, potem pa pisanje odložila, saj je lani težko zbolela za covidom in nato o tej preizkušnji napisala knjigo Korak za korakom. V njej je poleg svoje osebne izkušnje strnila tudi napotke za vse, ki ob zdravstvenih težavah padejo v hud stres.

“Sprva sem kar malo odložila rokopis, saj sem po covidu dolgo okrevala, a potem sem si rekla, da bi bilo roman najbrž smiselno dokončati, in tako sem se letos spomladi lotila nadaljevanja,” pravi Korez Korenčan. “To mi je pomagalo, da sem v mislih nekako odrinila stran vse, kar se mi je dogajalo preteklo leto, ki zame res ni bilo rožnato. Je pa zato bilo letošnje toliko lepše, polno prijetnega oddiha v naravi, potovanj in ustvarjalnosti.”

Novi roman z naslovom Za obzidjem je, kot pravi, založba uvrstila v kriminalni žanr. “Čeprav sprva nisem nameravala pisati kriminalke, se je zgodba kasneje tako zapletla, da se mi zdi tovrstno žanrsko poimenovanje ustrezno,” pravi Korez Korenčan. “Zgodba je seveda izmišljena, vendar pa tematiko črpam iz sodobne družbe, kjer prednjačijo vladavina kapitala, korupcija, odtujeni odnosi, birokratizacija in socialna omrežja, polna obmetavanja z verbalnim blatom.”

V romanu se loteva odnosov, posebej prepada med revnimi in bogatimi, ki so na nepošten način prišli do bogastva in šli celo tako daleč, da so naročili umor novinarke. “Kot v vseh mojih romanih je tudi tokrat v središču zgodbe ženska, saj se mi zdi odkrivanje večplastnosti ženske duše v romanopisju nekaj najbolj fascinantnega, najbrž tudi zato, ker sem sama ženska,” pojasnjuje pisateljica.

Glavna junakinja je vzgojiteljica, poročena z uspešnim poslovnežem, njuna hči pa je obetavna glasbenica. Na prvi pogled so srečna družina, ki živi v veliki vili za obzidjem na obrobju mesta. Toda sčasoma se izkaže, da gre za zlato kletko, v kateri še zdaleč ni vse tako, kot je videti navzven. Glavna junakinja se zaljubi v skromnega cvetličarja, očeta dečka, ki ga ima v svoji vrtčevski skupini. Čeprav kmalu okusi vso bedo njegovega življenja, ostane z njim, saj sočasno odkriva vse bolj umazane mafijske posle moža, ki po zaslugi zvez in poznanstev pred roko pravice pobegne v tujino.

“Globalno gledano je ta svet žal poln oseb, ki se tako ali drugače okoriščajo in izkoriščajo malega človeka, goljufajo, se sprenevedajo, se poslužujejo umazanih poslov, da dosežejo svoje cilje,” o temi, iz katere je črpala v svoji novi knjigi, še doda Korez Korenčan.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!