Umrl je glavni igralec kultnega slovenskega filma Outsider

Kultura 29. Nov 202212:26 > 13:34
Davor Janjić, outsider, umrl
Andrej Košak/FACEBOOK

V 54. letu starosti se je poslovil igralec Davor Janjić. Slovenska javnost si ga je najbolj zapomnila po glavni vlogi v kultnem filmu Outsider.

V 54. letu starosti se je poslovil filmski in gledališki igralec Davor Janjić, ki je slovenski javnosti najbolj znan po glavni vlogi v filmu Outsider iz leta 1997. Od njega se na družbenih omrežjih poslavljajo številni stanovski kolegi, posvetilo pa mu je na Facebooku namenil tudi režiser Outsiderja Andrej Košak. “Zbogom, Sead. Tvoj Andrej,” je zapisal. Sead je bilo namreč ime glavnemu liku Outsiderja.

Košak je za N1 povedal, da je bil Janjić izjemen igralec in zelo topla oseba. Prav tako je spomnil na leto 1997, ko je Janjić za odigrano vlogo v filmu Outsider dobil nagrado in bil razglašen za najboljšega igralca na 21. mednarodnem filmskem festivalu v Kairu.

V kultnem slovenskem filmu je skupaj z Janjićem v glavni vlogi zaigrala Nina Ivanič Rep, ki je za N1 povedala, da jo je vest užalostila. “Ko sva se spoznala leta 1995, sva se hitro povezala, v času snemanja sva postala prijatelja. Davor je bil sproščen, preprost, odprt, duhovit. Res prijeten in zelo talentiran. Lepo sva se ujela,” je opisala igralka in dodala, da ji je ves čas snemanja stal ob strani. Povedala je še, da ji bo najbolj ostal v spominu njegov smeh. “Fant se je res rad smejal,” je še pristavila Ivanič Rep.

Davor Janjić je bil eden najbolj nadarjenih mladih igralcev nekdanje Jugoslavije. Imel je pomembne vloge tudi v filmih Petelinji zajtrk, Ono malo duše, Život sa stricem, Čaruga, Belle Epoque in Duhovi Sarajeva. “Ob zori vojne je posnel zelo zanimiv film Granica in odigral opazno vlogo v filmu Oslova leta,” je o Janjiću zapisal priznani bosanski režiser Dino Mustafić.

Davor Janjić
Davor Janjić na snemanju filma in serije Nevihta lani junija. (Vir: Antonio Ahel/ATAImages/PIXELL)

Davor Janjić je bil rojen leta 1969 v Tuzli, svojo mladost je preživel v Sarajevu. Igrati je začel pri rosnih osmih letih, kasneje se je vpisal na akademijo dramske umetnosti v Sarajevu. Med obleganjem Sarajeva je pobegnil in zatočišče našel v Londonu, tam je bil med letoma 1991 in 1996.

Janjić se je nato vrnil v Sarajevo, a je tam ostal le kratek čas, nato se je preselil v Slovenijo, kjer je nadaljeval igralsko kariero v Ljubljani.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.