Drago Jančar nagrajen na festivalu proze v Novem Sadu

Kultura 15. Dec 202121:31 0 komentarjev
drago jančar
Borut Zivulovic/BOBO

Pisatelj Drago Jančar je dobitnik mednarodne literarne nagrade Milovan Vidaković, ki jo podeljujejo na mednarodnem festivalu prozne ustvarjalnosti Prosefest v Novem Sadu, so sporočili iz Kreativne baze. Letošnji festival poteka 15. po vrsti med 13. in 16. decembrom na spletu v organizaciji Kulturnega centra Novi Sad.

Kot je zapisal portal Danas, so bili romani in eseji Draga Jančarja prevedeni v 21 jezikov ter objavljeni v Evropi, Aziji in ZDA. Avtor je prejel več književnih nagrad, med njimi Prešernovo nagrado kot najvišjo slovensko nagrado za umetnost, evropsko nagrado za kratko zgodbo, Herderjevo nagrado za književnost ter avstrijsko državno nagrado.

V zbirki Sto slovanskih romanov je zastopan z romanom Posmehljivo poželenje, njegov roman To noč sem jo videl, ki je bil razglašen za slovenski roman leta in je leta 2014 v Franciji prejel nagrado za najboljšo tujo knjigo, pa je objavila beograjska založba Arhipelag. Pri tej založbi je izšla tudi njegova kratkoprozna zbirka Joycev učenec.

Med njegovimi najbolj znanimi eseji so po pisanju portala Razbiti vrč, Šala, ironija in globlji pomen, Brioni in Duša Evrope.

Kot je še poročal portal Danas, festival kot vsako leto gosti sodobne literarne ustvarjalce, občinstvu pa se bodo poleg Jančarja predstavili še Behrouz Boochani z Nove Zelandije, Oleksandr Boychenko iz Ukrajine in Dejan Aleksić iz Srbije.

Pogovore s pisatelji poleg literarnih kritikov po tradiciji pripravijo tudi dijaki novosadskih gimnazij, saj se festival posveča približevanju pisane besede mlajšim generacijam in vračanju književnosti k živi besedi.

Zaradi trenutne epidemiološko situacije se je organizacijski odbor odločil, da bo festival tako kot lani tudi letos potekal na spletu, gostovanja pisateljev in pogovori z njimi pa bodo na voljo na uradnem YouTube kanalu Kulturnega centra Novi Sad.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!