Festivalsko poletje v Tolminu: obvoznica, strožji pogoji in vse manj prostora

Festivali na tolminskem Sotočju
Marko Alpner/BOBO

Tolminski občinski svetniki so na četrtkovi seji sklenili, da organizatorji festivalov naslednje leto na delu območja ob Sotočju, kjer imajo nekateri že leta svoje prizorišče, prireditev ne bodo smeli organizirati oziroma izvajati. Prav tako so omejili dnevno število obiskovalcev na pet tisoč. Če ne bo prišlo do dodatnih sprememb, se bo več festivalov moralo temeljito predrugačiti ali pa pogoje odkloniti in se umakniti drugam.

Del območja ob Sotočju, kjer ima več festivalov že leta svoje prizorišče, leta 2023 ne bo namenjen organizaciji in izvedbi festivalov, so na četrtkovi seji sklenili tolminski občinski svetniki. “Kar pomeni, da je konec festivala Sajeta na Sotočju, festival Butik je izgubil velik del svojega prizorišča, ostali se mogoče lahko nekako prilagodimo, a nikakor brez težav,” je za N1 po seji povedal predstavnik festivala Punk Rock Holiday Andrej Sevšek. Poudaril je, da si punk rock na Sotočju sicer želi ostati, je pa občina festivale omejila toliko, da to lahko razume le kot sporočilo, da v Tolminu niso več dobrodošli.

Tudi organizatorji festivala Butik o spremembah za zdaj še ne razmišljajo in upajo, da si bodo svetniki do novega leta le premislili. “Zelo sem razočaran, da se take pomembne odločitve sprejemajo pred občinskimi volitvami s komaj sklepčnim občinskim svetom. Hkrati smo se že letos dogovorili za prost dostop do Sotočja in opravljanje monitoringa, da vidimo, kako takšna ureditev deluje,” je opisal organizator festivala Butik Gašper Sovdat, ki je prepričan, da se bo letos izkazalo, da potrebe po izvzemanju Sotočja z območja festivalskega prizorišča ni.

“Niso bili pripravljeni na kompromis, prav tako niso poslušali naših pomislekov o zagotavljanju varnosti vseh obiskovalcev Sotočja,” izpostavlja Sevšek. “Če Sotočje ni festivalsko prizorišče, ga kot organizatorji nismo dolžni varovati z reševalci iz vode, varnostniki in ga čistiti, čemur namenjamo veliko pozornosti in finančnih sredstev,” je dodal.

Prepoved uporabe Sotočja kot festivalskega prizorišča bo po mnenju organizatorjev prinesla veliko več nezadovoljstva domačinov, saj bo tam še vedno gneča, obenem pa ne bo poskrbljeno za varnost in čistočo. “Kar bo pripeljalo do tega, da se bo za nevšečnosti krivilo festivale in nas bodo tako dokončno izrinili iz Tolmina. Izvzem Sotočja s festivalskega prizorišča ne rešuje problematike dostopnosti tega predela, temveč odpira kup novih problemov, o katerih se je treba ustrezno pogovoriti, preden se sprejmejo tovrstne odločitve,” je opisal Sevšek.

Zato so predlagali, da se ustanovi delovna skupina, ki bi do septembra premislila in sprejela trajnostno rešitev, ki bi bila vzdržna tako za lokalno okolje kot organizatorje festivalov. “Menimo, da bo nepremišljeno in prehitro sprejet sklep, ki je bil sprejet na omenjeni seji, prinesel zelo škodljive posledice in festivale izrinil iz Tolmina, v katerem že več let ustvarjamo uspešne in mednarodno odmevne zgodbe,” je dodal predstavnik festivala Punk Rock Holiday.

MetalDays v sedanji obliki preveč množičen

Občinski svetniki so sklenili tudi, da bo leta 2023 število obiskovalcev na posameznem festivalu vsak dan omejeno na pet tisoč, kar pomeni, da bo največji izmed festivalov MetalDays s svojimi več kot deset tisoč obiskovalci v takšnem obsegu za območje prevelik že naslednje leto. Predstavnica festivala Nika Brunet Milunović je za N1 že pred četrtkovo sejo povedala, da festivala ne nameravajo zmanjšati na pet tisoč obiskovalcev samo zato, da bi ostali na Sotočju. “Vse ostale možnosti pa za zdaj puščamo odprte,” je dejala in potrdila, da je nova festivalska lokacija zanje vedno aktualna, “ni pa samo iskanje lokacije tako enostavno, kot se morda zdi na prvi pogled”.

“Tam se vsi festivali – sploh pa mi, ki smo začetniki tamkajšnje festivalske zgodbe – počutimo kot doma in za zdaj si festivala ne predstavljamo drugod. Če bomo morali, bomo šli tudi drugam, tu ni dileme,” je pred četrtkovo odločitvijo v imenu festivala Sajeta dejal Janez Leban. Glede na to, kako se vse odvija, pa je dodal, da prav optimistične prihodnosti za festivale na tem območju ne vidi.

Kaj je pokazala anketa med lokalnimi prebivalci?

Občina Tolmin je junija lani opravila spletno anketo, v kateri je sodelovalo 662 lokalnih prebivalcev. 34 odstotkov sodelujočih je navedlo, da festivale na Sotočju absolutno podpirajo na način, kot so bili izvedeni do sedaj, 25 odstotkov pa jih je dejalo, da sicer nimajo pripomb, le dostop do Sotočja naj bo omogočen. Devet odstotkov sodelujočih je navedlo, da so festivali motnja in da jih ne podpirajo.

Anketa občine Tolmin o festivalih
Občina Tolmin

V kontekstu širše preobrazbe

Zaostrovanje pogojev za izvedbo festivalov na tolminskem Sotočju lahko razumemo v kontekstu širše revitalizacije območja, ki jo občina načrtuje, ko bo zgrajena tolminska obvoznica. Glede na nov koncept ureditve Sotočja bo na območju zrasel “nacionalni izobraževalno-kompetenčni center za outdoor športe in trajnostni turizem”.

Kljub temu da so festivali v vizijo še naprej vključeni, je videti željo po spremembah in zmanjšanju njihovega obsega. V zasnovi programskega koncepta za investicijski projekt Sotočje je v poglavju, ki govori o prireditvenem prostoru, zapisano, da je treba “prilagoditi obseg prireditev in število obiskovalcev nosilni zmogljivosti območja” ter naj se festivalski poslovni model preusmeri v manjše butične prireditve in družbeno dogajanje po meri posameznih ciljnih skupin in domačinov, večji dogodki pa naj se v celoti umeščajo izven poletja.

Lastnik in direktor festivala Overjam Andrej Težak – Tešky iz načrtov sklepa, da bi se občina dolgoročno rada rešila vseh festivalov ali vsaj dela njih. “Bolj razmišljajo v smeri, da nismo zares potrebni oziroma da jim terminsko vzamemo največjo turistično sezono, kar sicer z vidika miru in postavljanja nekaterih novih zgodb ni vredno obsojanja, je pa škoda, da se popolnoma pozablja, da smo prav festivali v zadnjih 25 letih v Tolmin pripeljali večino domačih in tujih gostov,” je dejal in že pred četrtkovo sejo napovedal, da je potrebnega le še malo pritiska nanje, da se bodo odločili za iskanje nove lokacije, česar pa si po toliko letih reggae festivala v Tolminu niti malo ne želijo.

Festivali na tolminskem Sotočju
Marko Alpner/BOBO

Obvoznico, ki bo na Sotočje prinesla velike spremembe, so začeli graditi januarja letos, rok za dokončanje gradbenih del pa je predviden konec leta 2023. Kot so za N1 potrdili iz direkcije za infrastrukturo, gradnja poteka v skladu s terminskim načrtom in zamud pri izvedbi ne pričakujejo, organizatorji pa so se morali nanjo vsaj deloma prilagoditi že pred letošnjo festivalsko sezono.

Gradbišče v neposredni bližini

Predstavnik festivala Overjam Tešky poudarja, da so imeli z občino in izvajalci del dobro komunikacijo in imajo zagotovilo, da dela v času festivalov letos ne bodo potekala. “Bomo pa morali postaviti precej več ograj, kot smo jih prejšnje leto, da bomo zaščitili obiskovalce pred tem, da bi kdo padel v kakšno luknjo,” je opisal. Predstavnica festivala MetalDays Milunović je dejala, da bo zaradi gradnje obvoznice festivalsko prizorišče letos manjše, dostop pa bo “zelo verjetno otežen”.

Organizatorji festivala Soča Outdoor so morali za letošnjo izvedbo festivala prilagoditi določene trase ter se uskladiti z izvajalci gradbenega projekta, da se festivalski dogodki ne bi križali z gradbenimi mesti in morebitnimi neprehodnimi območji, je v imenu festivala pojasnil Jan Klavora. “Pri izvedbi moramo letos misliti na več stvari, sicer pa je obvoznica ne bo prav veliko ovirala,” je poudaril.

“Šele ko bo obvoznica stala, bomo videli, ali bodo nastajali problemi. Večjih prav za naš festival sicer ne predvidevam,” je dejal, a poudaril, da je verjetno večje vprašanje, kako bosta obvoznica in načrtovana nadaljnja revitalizacija območja vplivali na sam videz območja. “Drugo glavno vprašanje pa se mi zdi, kako na to gledajo lokalci, ne toliko, kako na to gledamo mi kot organizatorji. Prebivalci so tisti, ki imajo končno besedo, in prav je tako,” je dejal.

Tolminska obvoznica, ki bo dolga skoraj 1,5 kilometra (vizualizacija njene trase z južne strani je prikazana na spodnji fotografiji), bo potekala po jugovzhodnem obrobju Tolmina, od pokopališča do navezave na obstoječo cesto proti Mostu na Soči.

Vizualizacija tolminske obvoznice z južne strani
Ginex International/Občina Tolmin

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.