Filmske uspešnice, ki bodo v letošnjem letu praznovale 30. obletnico

Kultura 15. Jan 202417:05 0 komentarjev
kino
Foto: PROFIMEDIA

Devetdeseta leta so bila odlično desetletje za filme. V teh desetih letih je nastalo veliko filmov, ki jih danes štejemo za kultne klasike, pa tudi filmov, h katerim se 30. let kasneje še vedno znova z veseljem vračamo.

Kot eno najboljših let za kinematografijo v moderni dobi se pogosto izpostavlja leto 1994. To je bilo leto, v katerem so nastale številne mojstrovine, ki jih javnost še vedno obožuje, piše Index.hr.

Spodaj je nekaj najboljših filmskih uspešnic iz leta 1994.

Kaznilnica odrešitve

Kaznilnica odrešitve (ang. The Shawshank Redemption) v režiji Franka Darabonta je eden tistih filmov, ki je navdušil skoraj vse, ki so si ga ogledali. Po knjižni predlogi Stephena Kinga adaptirana zgodba o dveh kaznjencih, ki se spoprijateljita v zaporu, je občinstvo spodbudila k sočutju z junakoma na platnu. Film je bil nominiran za sedem oskarjev in več drugih nagrad.

Šund

Režiser Quentin Tarantino je po mnenju mnogih eden najboljših filmskih ustvarjalcev današnjega časa, Šund (ang. Pulp Fiction) pa velja za enega njegovih najboljših filmov. Zgodba ne temelji na kronološkem zaporedju, temveč sledi več glavnim pripovednim nitim, v eni je protagonist mafijski plačanec Vincent Vega, v drugi boksar Butch Coolidge, v tretji pa Vincentov partner Jules Winnfield, vse niti pa se prekrivajo in prepletajo v Tarantinovem nagajivem in energičnem slogu.

Film je osvojil zlato palmo na filmskem festivalu v Cannesu in bil nominiran za sedem oskarjev, vključno z oskarjem za najboljši film.

Forrest Gump

Tudi trideset let po tem, ko je prišel v svetovne kinematografe, je Forrest Gump v režiji Roberta Zemeckisa mnogim še vedno najljubši film. Ta večkrat nagrajena filmska klasika sledi življenjski zgodbi Forresta Gumpa, ki je mnoge naučil pravega pomena ljubezni, prijateljstva in upanja. Ko enkrat vidite ta film, ga je skoraj nemogoče pozabiti, piše Index.hr. Film je leta 1995 prejel kar 13 nominacij za oskarja ter domov odnesel šest zlatih kipcev.

Levji kralj

Disney je produciral pestro bero animiranih filmov, a eden izmed najboljših po mnenju mnogih je Levji kralj. Ta animirana zgodba spremlja levjega princa Simbo in njegovega zlobnega strica, ki želi njemu in njegovemu očetu Mufasi vzeti prestol. Levji kralj je čudovito animiran film z nekaj odličnimi glasbenimi vložki ter prisrčno zgodbo o identiteti in pogumu, v katerem lahko uživajo tako otroci kot odrasli. Levji kralj je bil nominiran za številne nagrade, med drugim za oskarja za najboljšo izvirno glasbo in zlati globus za najboljši film – muzikal ali komedijo, ki ju je tudi prejel. Prejel pa je tudi oskarja za najboljšo izvirno pesem.

Hitrost

Leto 1994 je bilo tudi plodno leto za akcijske filme, pri čemer je Hitrost eden boljših primerov tega žanra. V Hitrosti Keanu Reeves igra mladega policista, ki mora preprečiti eksplozijo bombe na mestnem avtobusu, pri čemer mora voznik avtobusa vzdrževati isto hitrost vožnje. Poleg Reevesa v filmu igra tudi Sandra Bullock. Film je prejel dva oskarja ter dve filmski bafta nagradi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!