Hrvaški knjižni sejem posvečen stripu, nastopili bodo tudi slovenski umetniki

Kultura 15. Nov 202315:32 0 komentarjev
knjige, kup knjig
Žiga Živulović jr./BOBO

Več deset tisoč knjig se bo konec meseca zvrstilo na 29. hrvaškem knjižnem sejmu oz. festivalu Sa(n)jam knjige u Istri, ki bo letos posvečen stripu. Poleg pisane besede bo ponujal tudi bogat spremljevalni program, med nastopajočimi so tudi slovenski umetniki.

Osrednja tema letošnjega festivala v Puli bo Življenje v oblakih. Posvečen bo nedavno preminulemu profesorju in zgodovinarju Istre Miroslavu Bertoši, od katerega se bodo po besedah direktorice sejma Magdalene Vodopija poslovili s predstavljanjem njegove zadnje knjige spominov Trošenje života. Gdje li je život što ga izgubih živeći.

Rdeča programska nit sejma bo strip, gosti pa bodo razpravljali o temah nove utopije in eskapizma. V Pulju se bodo predstavljali priznani tuji in domači avtorji, razprav pa se bodo udeležili tako stripovski mojstri, književniki in teoretiki kot filozofi, sociologi, zgodovinarji, znanstveniki in umetniki.

Organizatorji festivala so pripravili okoli sto različnih festivalskih dogodkov, namenjenih publiki vseh starosti. Med njimi bodo razstave, performansi, koncerti in projekcije filmov.

Poleg več deset tisoč knjig, ki jih bodo na sejmu ponujali razstavljavci, bodo v času festivala odprli tudi več razstav. Med njimi bo razstava del znanega italijanskega stripovskega mojstra Mila Manare, ki bo predstavila njegove vezi s svetom filma in književnosti, kot sta sodelovanje z režiserjem Federicom Fellinijem in pisateljem Umbertom Ecom pri njegovem romanu Ime rože, del razstave pa bodo sestavljale tudi njegove reprodukcije Caravaggiovih del.

Anja Zag Golob
Egon Parteli/N1

Od slovenskih avtorjev se bo na sejmu v sredo, 29. novembra, predstavila pesnica, kritičarka, dramaturginja in prevajalka Anja Zag Golob. Dan kasneje bo v sklopu programa Ljubljana bere, ki je plod sodelovanja med istrskim sejmom ter mestom Ljubljana in ljubljansko Mestno galerijo, v Istrskem narodnem gledališču sledil še njen multimedijski performans Šesto čulo.

Perfomans temelji na pesniški zbirki Anje Zag Golob da, ne, katere hrvaški prevod bo izdal Sandorf (prevod Aljoše Pužarja). Na njem bosta pesnico spremljala priznani slovenski glasbenik Drago Ivanuša in eden od najbolj znanih hrvaških avtorjev stripa in ilustratorjev Danijel Žeželj, ki bosta njeno branje pesmi spremljala z glasbo in s slikanjem v živo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!