Imate doma kakšno delo znanega impresionista? Sporočite to Narodni galeriji

Kultura 26. Jan 202212:13 > 12:37 1 komentar
Na divanu
Narodna galerija/Matej Sternen

V Narodni galeriji pozivajo vse, ki bi imeli v domači zbirki umetnino znanega slovenskega slikarja Mateja Sternena, da jim to sporočijo. Želijo namreč sestaviti popolnejši seznam njegovih del.

Kot so sporočili iz Narodne galerije, je bil Matej Sternen (Verd, 1870–Ljubljana, 1949) slikar, restavrator, grafik in pedagog, predvsem pa odlično izurjen slikar.

Med slovenskimi impresionisti je edini dokončal akademijo na Dunaju in nato živel in delal v Münchnu, kjer je hodil v slikarsko šolo Antona Ažberta, so dodali. “Med letoma 1904 in 1907 je z Rihardom Jakopičem in Ivanom Groharjem občasno slikal v okolici Škofje Loke, pozneje sta v njegovem opusu prevladovala akt in portret. Po letu 1920 je postal izbrani restavrator Franceta Steleta na terenu in v Narodni galeriji, v letih 1934–1936 je na novo, v baročnem duhu poslikal svod Frančiškanske cerkve Marijinega oznanjenja v Ljubljani,” so še zapisali.

V Narodni galeriji jeseni 2022 pripravljajo njegovo razstavo in se obračajo na javnost, na vse lastnike njegovih del, da jim pomagajo sestaviti kar najpopolnejši seznam njegovih umetnin. Izbor najboljših del bodo tudi razstavili.

Če imate v domači zbirki umetnino Mateja Sternena, pokličite na telefonsko številko +386 1 24 15 419 ali pišite na e-naslov [email protected]. Lahko pa pišete tudi na naslov Narodna galerija,
Puharjeva 9, 1000 Ljubljana.

Parazol
Narodna galerija/Matej Sternen

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje