Imate doma kakšno umetnino te slikarke? Narodna galerija prosi za pomoč

Kultura 04. Nov 202110:48 > 11:23 0 komentarjev
Elda Piščanec
Narodna galerija

V Narodni galeriji pozivajo vse, ki bi imeli v domači zbirki kakšno umetnino slikarke Elde Piščanec, da jim to sporočijo, saj želijo sestaviti popolnejši seznam njenih del.

Kot so sporočili iz Narodne galerije, se je Elda Piščanec (Trst, 1897–Vine, 1967) učila slikanja in risanja pri Rihardu Jakopiču in Petru Žmitku.

Elda Piščanec
Narodna galerija (sliki Elde Piščanec: Dekle v poletni obleki in Cvetlično tihožitje)

Slikarstvo je doštudirala na umetnostni akademiji v Firencah in se v cerkvenem slikarstvu izpopolnjevala v Parizu. “Sprva jo je privlačila grafika, od tridesetih let 20. stoletja pa je slikala predvsem sakralne motive, portrete, tihožitja in krajine.”

Ukvarjala se je tudi z ilustracijo in keramiko. Osnovno vodilo njenega slikarstva je realizem, ki ga je razvijala v več smereh, so še dodali.

V Narodni galeriji poleti 2022 načrtujejo razstavo njenih del, ob ob tem pozivajo vse lastnike njenih del, da jim pomagajo sestaviti popolnejši seznam njenih umetnin. Izbor najboljših del bodo tudi razstavili.

Če imate v domači zbirki umetnino Elde Piščanec, pokličite na telefonsko številko +386 1 24 15 419 ali pišite na e-naslov [email protected]. Lahko pa pišete tudi na naslov Narodna galerija,
Puharjeva 9, 1000 Ljubljana.

Morda vas zanima tudi:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!