Izgubljeni album Davida Bowieja po 20 letih v uradno izdajo

Kultura 04. Okt 202109:17 0 komentarjev
David Bowie
PROFIMEDIA

Izgubljeni album Toy Davida Bowieja iz leta 2001, na katerem so se prepletale nove pesmi in nove različice manj znanih pesmi iz let 1964-71, bo doživel uradno izdajo v okviru najnovejšega sklopa posthumnih ponatisov.

Koproducent albuma Mark Plati je album Toy označil za “trenutek v času, ujet v jantar veselja, ognja in energije. To je zvok ljudi, ki so srečni, da lahko igrajo glasbo”.

Na albumu Toy, ki je bil leta 2000 posnet na Manhattnu, so ponovno predstavljene pesmi, med katerimi so Bowiejev debitantski singel Davie Jones With the King Bees, Liza Jane; tretji singel You’ve Got a Habit of Leaving in Silly Boy Blue z istoimenskega glasbenikovega albuma iz leta 1967.

Bowiejeva zamisel za 23. album se je porodila leta 1999, ko je za epizodo oddaje VH1 Storytellers prvič po 30 letih izvedel skladbo Can’t Help Thinking About Me.

Album “stare šole”

Skupaj s svojo skupino je želel posneti album “stare šole” z glasbeniki, ki so igrali v živo, da bi kar najbolje izkoristil izkušeno skupino, ki jo je sestavil za svoj nastop na Glastonburyju leta 2000.

Toda izdaja se je zavlekla in na koncu ustavila zaradi konfliktov pri založbi EMI/Virgin. Medtem je Bowie začel delati na “eksperimentalnem” novem albumu. Visconti je pozneje dejal, da je Bowieja “strašno prizadela” zavrnitev izdaje albuma Toy, zaradi česar naj bi tudi zapustil založbo. Heathen je izšel leta 2002 pri Bowiejevi lastni založbi ISO Columbie Records.

Na albumu Heathen sta se pojavili na novo posneti skladbi Uncle Floyd in Afraid, druge pesmi z albuma Toy pa so izšle kot stranski singli tega albuma in so bile vključene v deluxe izdajo kompilacijskega albuma Nothing Has Changed leta 2014.

Različica albuma je leta 2011 pricurljala v javnost, potem ko je nek Avstralec na eBayu prodal kopijo albuma, ki je bila nato naložena na spletne strani za izmenjavo datotek.

Album bo končno uradno izšel 26. novembra kot del novega kompleta David Bowie 5: Brilliant Adventure (1992-2001), skupaj s tehnično izboljšanimi različicami albumov Black Tie White Noise, The Buddha of Suburbia, Outside, Earthling, Hours, koncertnim albumom BBC Radio Theatre, London, 27. junij 2000 in kompilacijo raritet Re:Call 5.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!