Izšel jubilejni strip o legendarnem galskem junaku

Kultura 27. Okt 202305:11 0 komentarjev
Asterix in beli iris.
Foto: PROFIMEDIA

Legendarni stripi o Asterixu bralce spremljajo že več kot 60. let, v četrtek pa je na police prišel jubilejni 40. zvezek. V novi prigodi bo Galce zajel nov popularen način življenja, ki ga zagovarja rimski guru. Vegetarijanstvo, meditacije in pozitivno mišljenje pa zapletejo življenje v galski vasici.

V četrtek je luč sveta ugledal 40. zvezek legendarne stripovske serije o Asterixu in Obelixu. Jubilejna izdaja stripa v izvirni francoščini nosi naslov L’Iris blanc, kar bi v slovenščino nekako prevedli Asterix in beli iris. Na police knjigarn so postavili pet milijonov izvodov stripa, ki je izšel v 20 jezikih in narečjih. Med njimi za zdaj še ni slovenske različice.

Kaj neuklonljive Galce čaka v tokratni pustolovščini? Galijo iz Rima doseže nova šola pozitivne misli in zdravega življenja, ki jo iz taborov rimske vojske v Asterixovo vasico razširi njen guru. Meditacije in vegetarijanstvo pa začnejo povzročati različne zaplete in razprtije med vaščani, še posebej prizadene poglavarja Ataufbixa. Situacijo morata seveda rešiti prav naša junaka. V zgodbi iz obdobja Rimskega imperija pa nekako svoje mesto najdejo tudi hipsterji, električni skiroji in fuzijska kuhinja.

Tokratni zvezek stripovske serije, ki bralce po svetu navdušuje že več kot 60 let, je poseben tudi z avtorskega vidika. Kot pisec zgodb o Asterixu se je namreč prvič preizkusil francoski pisatelj Fabrice Caro, znan pod vzdevkom Fabcaro. Gre za izvrstnega satirika z dobrim smislom za absurd, so ocenili pri francoski televiziji France24.

Večina ljubiteljev je sicer navajena na dela očetov Asterixa, pisatelja Reneja Goscinnyja in ilustratorja Alberta Uderza. Dvojec je spisal številne duhovite prigode Galcev, njuno sodelovanje pa se je končalo leta 1977, ko je Goscinny nepričakovano umrl. Uderzo je za tem prevzel tudi pisateljski del, ki ga je opravljal do leta 2013. Sledil je prihod nove ekipe. Zgodbe je pisal Jean-Yves Ferri, ilustrator pa je postal Didier Conrad. Slednji je uspešno nadaljeval Uderzov slog risanja in tako ostaja del ekipe tudi danes.

Fabrice Caro in Didier Conrad,
Avtorja tokratnega stripa Fabrice Caro (L) in Didier Conrad (D) (Foto: PROFIMEDIA)

Če so Conradove ilustracije garancija, pa je Fabcaro večja neznanka. Menjave pisateljev in drugačni stili pisanja so namreč v nekaterih preteklih izvodih bralce razočarali. Če gre verjet recenziji nemškega medija Deutsche Welle, pa se nam tokrat ni treba bati. Kot so ocenili, želi zadnji strip znova pritegniti tako stare oboževalce kot tudi “vnuke tistih, ki so se pred več kot 50 leti od srca smejali duhovitosti ter to prenesli na svoje otroke.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!