Japonska pisateljica prejela nagrado za roman, ki ga je delno napisal ChatGPT

Kultura 20. Jan 202416:27 0 komentarjev
Rie Kudan, pisateljica, Japonska
Japonska pisateljica Rie Kudan (Foto: PROFIMEDIA)

Japonska pisateljica Rie Kudan je za svoj "praktično brezhiben" roman prejela prestižno nagrado, nato pa priznala, da ji je pri tem pomagala umetna inteligenca oziroma klepetalni robot ChatGPT.

Roman “Tokijski stolp sočutja” (The Tokyo Tower of Sympathy) je v sredo na Japonskem prejel prestižno nagrado Akutagawa. Avtorica romana, 33-letna Rie Kudan, je na tiskovni konferenci po podelitvi priznala, da je približno pet odstotkov teksta napisal klepetalni robot Chat GPT, poroča CNN.

ChatGPT temelji na tako imenovanem velikem jezikovnem modelu generativne umetne inteligence in s svojo sposobnostjo generiranja “izvirnih” tekstov sproža burne razprave o intelektualni lastnini.

Pisateljica je zmagala v kategoriji najboljšega proznega dela obetavnega mladega pisatelja. Žirija je njen roman opisala kot “praktično brezhiben”.

“Načrtujem, da bom še naprej uporabljala umetno inteligenco pri pisanju svojih romanov, hkrati pa pustila, da se moja ustvarjalnost izrazi v največji možni meri,” je dejala Kudan.

Japonska pisateljica Rie Kudan
Japonska pisateljica Rie Kudan (desno), skupaj z drugima nagrajencema (Foto: PROFIMEDIA)

Upravičena uporaba?

Tokijski stolp sočutja je zgodba o arhitektki, ki dobi nalogo zasnovati udoben zapor v Tokiu, namenjen rehabilitaciji zapornikov. Umetna inteligenca je ena od tem, ki se pojavljajo v sami zgodbi.

Član žirije, pisatelj Keiichiro Hirano, je v zapisu na omrežju X zagovarjal izbor zmagovalnega romana. Pojasnil je, da je v javnosti zgodba o uporabi generativne umetne inteligence napačno razumljena. “Če preberete roman, boste videli, da je bila v delu generativna umetna inteligenca omenjena,” je zapisal. “V prihodnosti bodo nastajale težave pri uporabi umetne inteligence, vendar to ne velja za Tokijski stolp sočutja.”

Tožbe pisateljev

Pisatelji, kot so George R. R. Martin, Jodi Picoult in John Grisham, so se lani pridružili skupinski tožbi proti OpenAI, podjetju, ki stoji za ChatGPT. V tožbi trdijo, da je podjetje uporabljalo avtorsko zaščitena dela, medtem ko je svoje sisteme usposabljalo za ustvarjanje bolj človeških odzivov.

Več kot 10 tisoč avtorjev, vključno z Jamesom Pattersonom, Roxane Gay in Margaret Atwood, je podpisalo odprto pismo, v katerem je vodilne v industriji umetne inteligence pozvalo, naj pridobijo soglasje avtorjev, ko njihovo delo uporabljajo za usposabljanje velikih jezikovnih modelov – in naj jim nudijo pravično nadomestilo, ko to storijo, še piše CNN.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!