Kdo je letos na pragu dvorane slavnih rock & rolla?

Kultura 01. Feb 202322:11
Rock and Roll Hall of Fame
PROFIMEDIA

Znani so nominiranci za letošnji sprejem v dvorano slavnih rock & rolla. Med kandidati je sedem posameznikov in sedem skupin, med katerimi so tudi širši javnosti dobro poznana imena. Izbranci bodo znani maja, pri izbiri pa štejejo tudi glasovi poslušalcev.

Fundacija The Rock & Roll Hall of Fame Foundation je razkrila 14 nominiranih izvajalcev in skupin, ki se potegujejo za vstop v dvorano slavnih. Letos je nominiranih sedem posameznikov, med katerimi so George Michael, Cyndi Lauper, Missy Elliott, Kate Bush, Sheryl Crow, Willie Nelson in Warren Zevon. Nominiranih je tudi prav toliko skupin, in sicer Iron Maiden, Rage Against the Machine, The White Stripes, Soundgarden, The Spinners, A Tribe Called Quest ter Joy Division, ki so nominirani skupaj z zasedbo New Order.

Kandidati predstavljajo mešanico novincev in veteranov na tem glasovanju. Osem izvajalcev je nominiranih prvič, medtem ko je to že peta nominacija za ameriško zasedbo Rage Against the Machine. Angleška kantavtorica Kate Bush in R&B vokalna skupina The Spinners so med kandidati četrtič, drugič pa so na seznamu Iron Maiden ter A Tribe Called Quest.

Preberite še: “Princ teme” zaradi zdravstvenih težav ne bo končal poslovilne turneje

Zanimiva je tudi skupna nominacija skupin Joy Division in New Order. Kot piše revija Rolling Stone, so zasedbo New Order ustanovili nekdanji člani Joy Division po tem, ko je frontman skupine Ian Curtis leta 1980 storil samomor. Razlog za skupno nominacijo je bil verjetno prav v tem, da se je novi skupini po smrti Curtisa pridružil le klavirturist Gillian Gilbert.

Med skladbami letošnjih nominirancev, ki so širši publiki najbolj poznane, sodijo Careless whisper, Run to the hills, Runing up that hill, Seven nation army, Girls just want to have fun in Can I kick it.

@rockhallfame Congratulations to the #RockHall2023 ♬ original sound - Rock Hall

“Izjemen seznam nominirancev odraža raznolike umetnike in glasbo, ki jih dvorana slavnih rock & Rolla časti in slavi,” je ob razkritju nominiranih dejal predsednik fundacije Rock & Roll Hall of Fame John Sykes. Imena izvajalcev, ki bodo sprejeti v dvorano slavnih, bodo znana maja, sprejem pa bo potekal jeseni. Pogoj za tokratno nominacijo je bil, da je izvajalec svoj prvi posnetek izdal najkasneje leta 1998.

Izbiranje poteka na dva načina. Nove člane dvorane slavnih bo izbiralo več kot tisoč umetnikov, zgodovinarjev in članov glasbene industrije, ki bodo upoštevali vpliv nominiranih glasbenikov na ostale izvajalce, dolžino njihove kariere, njihovo inovativnost ter slog in tehniko. Svojo besedo pa bodo imeli tudi oboževalci po vsem svetu, ki na spletni strani lahko do 28. aprila dnevno glasujejo za svoje favorite.

V dvorano slavnih se vsako leto običajno uvrsti več izvajalcev. Lani so se vanjo uvrstili Duran Duran, Eminem, Eurythmics, Dolly Parton, Lionel Richie, Carly Simon ter Pat Benatar & Neil Giraldo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.