Kdo so letošnji nominiranci za francoskega oskarja?

Kultura 24. Jan 202417:14 0 komentarjev
Justine Triet
Justine Triet (Foto: PROFIMEDIA)

Pustolovski film Le regne animal (Kraljestvo živali) Thomasa Cailleya, ki govori o očetu in sinu v svetu, kjer nekateri ljudje mutirajo v druge živalske vrste, je letos prejel 12 nominacij za francosko filmsko nagrado cezar, tudi za najboljši film. Z nominacijo manj, 11 nominacijami, mu sledi za oskarja nominirana Anatomija padca Justine Triet.

Za najboljši film so po poročanju spletnega portala Deadline nominirani še Chien de la casse (Pes razbijalec) Jean-Baptistea Duranda o prijateljstvu, ki se razblini, ko se ena oseba zaljubi, drama Je verrai toujours vos visages (Vedno bom videl vaše obraze) Jeanne Herry ter Le proces Goldman (Sodba Goldmanu) Cedrica Kahna, ki je kronika sojenja francoskemu levičarskemu revolucionarju, obsojenemu zaradi več ropov in skrivnostno umorjenemu.

Triler Anatomija padca, ki velja za enega največjih francoskih mednarodno uspešnih filmov zadnjih let in govori o ženski, osumljeni umora svojega soproga, ter o njunem slepem sinu, ki se kot glavna priča sooča z moralno dilemo, je ta mesec že prejel dva zlata globusa in pet nominacij za oskarja, vključno za najboljši film.

V kategoriji nominacij za najboljšo režijo za cesarje so letos med skupno petimi nominacijami po poročanju francoske tiskovne agencije AFP tri režiserke. Poleg Triet še Catherine Breillat za dramo L’ete dernier (Lansko poletje) o uspešni odvetnici, ki zaradi strastnega razmerja s pastorkom ogrozi svojo kariero in družinsko življenje, ter Jeanne Herry za Je verrai toujours vos visages, ki govori o žrtvah nasilnih kaznivih dejanj in storilcih ter poskusu, da bi med njimi vzpostavili dialog in ozdravili njihove travme.

Doslej je cezarja za najboljšo žirijo prejela samo ena režiserka – Tonie Marshall leta 2000 za Venus beaute (institut) oz. v prevodu Lepota Venere (institut).

Za najboljšo igralko so za cezarja letos nominirane Marion Cotillard, Lea Drucker, Virginie Efira, Hafsia Herzi in Sandra Hüller, za najboljšega igralca pa Romain Duris, Benjamin Lavernhe, Melvil Poupaud, Raphael Quenard in Arieh Worthalter.

Podelitev cezarjev bo 23. februarja. Znano je že, da bo častnega cezarja prejel Christopher Nolan, ki ima v boju za oskarje s filmom Oppenheimerjem največ nominacij, 13. Cezarje, ki jih imenujejo tudi francoski oskarji, podeljujejo od leta 1976.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!