Letos v Prešernovi rojstni vasi še posebej velika gneča

Kultura 08. Feb 202318:40 0 komentarjev
Gneča v Vrbi na Prešernov dan
N1

Ob rojstni hiši pesnika Franceta Prešerna v Vrbi so priredili osrednjo slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku. Kot so nam povedali domačini, je Prešernovo rojstno vas na letošnji kulturni praznik obiskalo več ljudi kot v preteklih letih.

Vrba in vasi pod Stolom vsako leto na slovenski kulturni praznik postanejo epicenter slovenske kulture. Tudi letos so se kljub nizkim temperaturam številni pohodniki podali po poti kulturne dediščine, ki povezuje rojstne hiše Franceta Prešerna v Vrbi, Matije Čopa v Žirovnici, Frana Saleškega Finžgarja v Doslovčah in Janeza Jalna na Rodinah ter čebelnjak Antona Janše na Breznici.

Kot so nam povedali domačini, je bila v Prešernovi Vrbi letos še posebej velika gneča, večja, kot so jo zabeležili v preteklih letih.

Letošnji pohod po poti kulturne dediščine poteka pod sloganom Bog živi vas Slovenke. Kot je pojasnil direktor Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica Matjaž Koman, pot kulturne dediščine Žirovnica povezuje pet velikih mož, vendar so tu živele in delovale tudi pomembne ženske. “Te so včasih prezrte, ampak smo v Žirovnici zelo ponosni nanje, saj so pomembno prispevale h kulturnemu življenju v Žirovnici in v Sloveniji nasploh,” je poudaril.

Žirovniški župan Leopold Pogačar pa je dodal, da so letošnji moto praznovanja izbrali v spomin in poklon vsem tistim močnim in ustvarjalnim ženskam, ki so živele v senci velikih mož, a pomembno prispevale h kulturnemu vrenju v vaseh pod Stolom. Njim v čast so danes v Vrbi pripravili tudi priložnostno razstavo.

“Slogan opozarja na pomen enakopravnosti in enakosti med spoloma in lahko si predstavljamo, kako zelo napreden je bil Prešeren v svojem razmišljanju,” je dejala tudi slavnostna govornica poslanka v državnem zboru Katarina Štravs in izpostavila, da je bila Prešernova neizmerna širina nekaj velikega za tisti čas. Poudarila je tudi, da so sporočila njegove poezije še kako aktualna tudi danes.

Pojasnila je, da je Prešeren za nas tako pomemben, ker je bil prvi Slovenec, ki se je po kakovosti svojega pisanja lahko kosal z evropskimi sodobnimi književniki in je tako dvignil raven slovenskega knjižnega jezika. Ob tem je poslanka dodala še, da kultura predstavlja identiteto in pomembne smernice v življenju Slovencev.

Gneča v Vrbi na Prešernov dan Gneča v Vrbi na Prešernov dan
N1
Gneča v Vrbi na Prešernov dan Gneča v Vrbi na Prešernov dan
N1
Gneča v Vrbi na Prešernov dan Gneča v Vrbi na Prešernov dan
N1
Gneča v Vrbi na Prešernov dan Gneča v Vrbi na Prešernov dan
N1
Gneča v Vrbi na Prešernov dan Gneča v Vrbi na Prešernov dan
N1
Gneča v Vrbi na Prešernov dan Gneča v Vrbi na Prešernov dan
N1
Gneča v Vrbi na Prešernov dan Gneča v Vrbi na Prešernov dan
N1

Poslanka Štravs je izpostavila še, da je treba za našo kulturno dediščino ustrezno skrbeti in jo negovati. Zato je vesela uresničitve dolgoletne zamisli, da se območje Prešernove rojstne hiše preuredi v muzejski kompleks. Zadovoljna je, da je ministrstvo za kulturo prepoznalo, kako pomembno je, da na tem mestu nastane pravo kulturno središče, ki bo omogočilo vpogled v Prešernovo življenje in delo, hkrati pa bo služilo za predstavitev tradicionalne gorenjske domačije.

“Dejansko bo prišlo do realizacije”

Tudi župan je po vrsti proslav, na katerih je bilo v preteklosti govora o prihodnjem razvoju Vrbe kot zibelke slovenske kulture, danes z veseljem oznanil, da se stvari premikajo. “Že desetletje se pogovarjamo o tem, zdaj pa bo dejansko prišlo do realizacije,” je izpostavil Pogačar in pojasnil, da je idejna zasnova izdelana, v teku je pridobivanje gradbene dokumentacije.

Ob tem je župan pozval ministrstvo za kulturo, naj načrte, ki jih namerava izpeljati v naslednjih treh letih, predstavi krajanom, da bodo vedeli, kaj se bo v Vrbi uredilo in zgradilo. Pika na i pa bo še obvoznica, ki jo bo občina začela graditi v prihodnjem letu in ki bo promet umaknila od Prešernove rojstne hiše. “Tako bo ta prostor dejansko postal kakovosten epicenter slovenske kulture,” je sklenil župan.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!