Letošnja izvedba festivala Grounded z gosti, ki so izkušali vojno

Kultura 17. Avg 202315:11 0 komentarjev
Prizorišče predlanske izvedbe festivala Grounded.
Prizorišče predlanske izvedbe festivala Grounded. (Foto: BOBO)

V Ljubljani bo prihodnji konec tedna potekal festival elektronske glasbe, kritične misli in aktivizma Grounded. Prek pogovorov s teoretiki, novinarji in zgodovinarji ter glasbenih nastopov bo izpostavil mir kot enega od pogojev za uresničevanje človekovih pravic. V program so povabili goste, ki so na tak ali drugačni način izkušali vojno.

Tridnevni program sedme edicije festivala bo potekal od 24. do 26. avgusta na različnih lokacijah v Ljubljani. Predavateljica na Fakulteti za družbene vede Barbara Rajgelj je na današnji novinarski konferenci izpostavila, da so se zaradi zahtevne teme odločili, da čim več prostora odstopijo gostom, ki imajo za seboj na tak ali drugačni način izkušnjo vojne oziroma grajenja miru.

Po njenih besedah ima veliko znanja in izkušenj pri grajenju miru območje bivše Jugoslavije, kjer je ogromno ženskih gibanj, aktivistov in raziskovalcev, ki se ukvarjajo s to tematiko. “Institucionalno pa je to področje, gledano globalno ali evropsko, izključeno iz sodelovanja pri grajenju nekih skupnih mehanizmov in odgovorov na vprašanje miru,” je povedala.

Zato so v diskurzivni del povabili sogovornike in sogovornice, ki se že leta ukvarjajo z mirom na prostoru bivše države, s tem pa je festival na nek način dobil regionalno obarvanost.

Prizorišče predlanske izvedbe festivala Grounded
Prizorišče predlanske izvedbe festivala Grounded. (Foto: BOBO)

Med gosti, ki bodo razpravljali o naslovni tematiki festivala v povezavi z različnimi vidiki, bodo profesorica na univerzi v Innsbrucku Slađana Lazić, zgodovinarja Marta Verginella in Janez Weiss, avtor oddaje o spominih na TV Slovenija Janez Lombergar, pravnica Vasilka Sancin, klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj, novinarke Ksenija Horvat, Nataša Briški, Barbara Šurk, Aida Čerkez in Alenka Arko, filozof Tadej Troha in eden od začetnikov mirovnega gibanja v Sloveniji Marko Hren.

Na pogovoru o krogih miru in sprave pa pričakujejo aktivistke iz regije, kot sta Emina Buzinkić, ki je doktorirala v ZDA in se veliko ukvarja z migracijami, ter hrvaška aktivistka in mirovnica Vesna Teršelić. Kot je še povedala Rajgelj, bodo s tem pokrili vse republike bivše Jugoslavije.

V glasbenem delu, ki ga je predstavila Nina Hudej, bo nastopilo več kot 25 predstavnikov klubske glasbe iz različnih držav. Povabili so izvajalce in izvajalke, ki vsak na svoj način kažejo smernice v elektronski glasbi. Iz tujine napovedujejo grško glasbenico Babynymph, ameriško-ukrajinski dvojec Sha Ru, Avtomat s Poljske in Matale s Kosova, med domačimi nastopajočimi pa bodo Ascyth, Đakka in Nasty Nancy.

Festival bo potekal na šestih prizoriščih, v glasbenem delu na Metelkovi, v pogovornem delu pa v Mestni hiši, na Muzejski ploščadi in v Pritličju, kjer bodo nocoj odprli tudi razstavo ukrajinskih umetnikov in umetnic z naslovom Prostovoljci in prostovoljke v boju za življenje in svobodo. S prodajno razstavo, ki bo pospremila festival, želijo podpreti delovanje ukrajinske umetniške skupnosti Uartist, ki je bila ustanovljena po začetku ruske vojaške invazije na državo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!