Mateji Kos Zabel poln mandat na čelu Narodnega muzeja Slovenije

Kultura 22. Avg 202315:31 1 komentar
Narodni muzej Slovenije
Narodni muzej Slovenije. Foto: BOBO

Vršilka dolžnosti direktorice Narodnega muzeja Slovenije Mateja Kos Zabel bo s 15. septembrom prevzela petletni mandat na čelu Narodnega muzeja Slovenije.

Z ministrstva za kulturo so sporočili, da bo vršilka dolžnosti direktorice Narodnega muzeja Slovenije Mateja Kos Zabel s 15. septembrom prevzela petletni mandat na čelu Narodnega muzeja Slovenije.

Njeno primarno področje dela je uporabna umetnost, še posebej v zadnjih letih pa se ukvarja tudi z muzeologijo, zlasti z vlogo in pomenom nacionalnih muzejev v kontekstu sodobnega muzejstva. Od leta 2009 predava tudi na oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Mariboru, so zapisali na ministrstvu za kulturo.

Bodoča direktorica je po navedbah ministrstva poznavanje področja dela muzeja in vodstvene izkušnje izkazovala z rezultati dolgoletnega delovanja v Narodnem muzeju Slovenije, kjer je v času gradnje nove muzejske stavbe na muzejski ploščadi Metelkova in postavitve stalne razstave vodila oddelek za zgodovino in uporabno umetnost, vodila pa je tudi organizacijsko enoto za komunikacije in programske storitve. Bila je tudi vodja partnerskih skupin dveh evropskih projektov, številnih muzejskih projektov in raziskovalnega programa.

Kot soavtorici razstave Preteklost pod mikroskopom ji je Slovensko muzejsko društvo podelilo Valvasorjevo nagrado za enkraten dosežek, so še spomnili na ministrstvu.

Mateja Kos Zabel je naloge vršilke dolžnosti direktorice muzeja prevzela 1. julija lani, potem ko je prejšnji direktor Pavel Car po zapletih ob napovedani razstavi Popotovanja odstopil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje