Med finalisti za kresnika sedem avtoric in trije avtorji

Kultura 22. Apr 202310:07 0 komentarjev
Borut Živulovič/ BOBO (podelitev nagrade kresnik 2021)

Žirija Delove nagrade kresnik za najboljši roman leta je objavila seznam desetih nominiranih avtoric oziroma avtorjev ter njihovih del. Finalni seznam petih nominirancev bo znan konec maja. 33. kresnika bodo tradicionalno podelili na ljubljanskem Rožniku na kresni večer 23. junija, je objavilo Delo.

Na seznamu desetih nominiranih del za kresnika so Gabriela Babnik: Tišina, polna vetra (Beletrina), Katja Gorečan: Materinska knjižica (LUD Literatura), Lado Kralj: Ne bom se več drsal na bajerju (Beletrina), Primož Mlačnik: Otok psov (LUD Literatura), v preteklosti s kresnikom že nagrajena Katarina Marinčič: Ženska s srebrnim očesom (Beletrina), Dijana Matković: Zakaj ne pišem (CZ), Anja Radaljac: Punčica (Litera), Andraž Rožman: Titov sin (Goga), Ana Schnabl: Plima (Beletrina) in Tina Vrščaj: Na Klancu (CZ).

Na seznam desetih nominirancev za kresnika se je tako uvrstilo sedem avtoric in trije avtorji. Med deli sta tudi dva romaneskna prvenca, to sta Materinska knjižica in Otok psov.

Potem ko se je lani prebila skozi rekordno bero 200 romanov in nagradila Romana Rozino za Sto let slepote (Mladinska knjiga), je kresnikova žirija letos izbirala med 173 deli. “Lahko bi rekli, da se vsaj dozdeva, da se vse vrača ali vsaj poskuša vrniti v nekdaj normalno stanje,” je tako rekoč predpandemično številko po prvem sestanku za Delo komentiral predsednik žirije, novinar kulturne redakcije Dela Igor Bratož.

Zgodbe desetih knjig po njegovem mnenju “presenečajo z nepričakovanimi perspektivami, pogledujejo v preteklost, motrijo prihodnost, ne glede na slogovni pristop komunikacijo z bralcem vzdržujejo z drznostjo, razkrivajo različne plasti kakofonične sedanjosti ter bralcem odpirajo vrata v neznane svetove. Po besedah Bratoža so romani z lansko letnico izida razkošna ponudba skrajno raznolikega branja.

V kresnikovi žiriji so poleg Bratoža letos še Anja Mrak, Igor Žunkovič, Igor Divjak, Tanja Petrič ter Robert Kuret.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!