Med nagrajenci EU za književnost tudi Anja Mugerli

Kultura 09. Nov 202122:18 0 komentarjev
Flagey, bruselj
PROFIMEDIA

V bruseljskem kulturnem središču Flagey so nocoj podelili nagrade Evropske unije za književnost, ki predstavljajo priznanje novim in obetavnim avtorjem iz držav, sodelujočih v programu Ustvarjalna Evropa. Med letošnjimi 13 dobitniki nagrade je tudi slovenska avtorica Anja Mugerli, ki si jo je prislužila z zbirko kratkih zgodb Čebelja družina.

“Jezik nas temeljno določa, določa naš duhovni jaz, ki vedno čuti potrebo po ustvarjanju in preseganju danosti. V knjigah tako ne odkrivamo le genialnega človekovega duha, ampak tudi tisto, kar nas v zgodovinski preizkušnji prav tako močno opredeljuje: to je našo človeškost,” je v nagovoru na prireditvi poudaril slovenski minister za kulturo Vasko Simoniti.

Kot so še sporočili z ministrstva za kulturo, so poleg Anje Mugerli nagrado prejeli Tom Kuka (Albanija), Aram Pachyan (Armenija), Georgi Bardarov (Bolgarija), Lucie Faulerova (Češka), Sigrun Palsdottir (Islandija), Laura Vinogradova (Latvija), Lara Calleja (Malta), Frederico Pedreira (Portugalska), Dejan Tiago Stanković (Srbija), Maxim Grigoriev (Švedska), Gerda Blees (Nizozemska) in Amine Al Ghozzi (Tunizija).

Med letošnjimi slovenskimi nominiranci so bili še Davorin Jenko s zbirko kratkim zgodb Psihoporn, Gašper Kralj z romanom Škrbine in Jernej Županič z romanom Behemot.

Doslej so nagrado Evropske unije prejeli trije slovenski avtorji. Nataša Kramberger za delo Nebesa v robidah (2010), Gabriela Babnik za roman Sušna doba (2013) in Jasmin B. Frelih za roman Na/pol (2016), so še navedli.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!