Mestni muzej Ljubljana se bo z razstavo poklonil letu Jožeta Plečnika

Kultura 22. Jun 202217:17 0 komentarjev
Jože Plečnik
Borut Živulović/BOBO

V Mestnem muzeju Ljubljana bodo ob 19. uri odprli razstavo Plečnik: metropola, kraj, vrt v poklon letošnjemu letu arhitekta Jožeta Plečnika. Iz sodelovanja več institucij je nastal nov pogled na njegov idejni in ustvarjalni svet, zasnovan okrog treh prispodob za različne načine bivanja. Razstava bo odprta do 12. februarja prihodnje leto.

Direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljana Blaž Peršin je na današnji novinarski konferenci povedal, da so razstavo začeli snovati pred dobrimi tremi leti z željo, da bi dali priložnost mlajšim avtorjem in kustosom. O Jožetu Plečniku je bilo postavljenih že veliko razstav, s tokratno pa so po njegovih besedah želeli pokazati, kako je deloval in razmišljal ter kako ga vidimo in interpretiramo danes.

Razstava je nastala v sodelovanju s Fakulteto za arhitekturo Univerze v Ljubljani ter Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, pri njej pa so podpisani številni sodelavci, saj poleg osrednjega dela prinaša še posebni razstavni del Plečnik in sodobnost.

Osrednja ambientalna razstava je organizirana okrog treh prispodob – metropola, kraj, vrt. Kot je pojasnila njena avtorica Nika Grabar, današnji svet zahteva še kakšne drugačne interpretacije arhitekture, zato je bil namen, da jo razmislijo v odnosu do družbenih procesov, ki so metaforično predstavljeni v teh prispodobah. Ko razmišljamo o arhitekturi, po njenih besedah razmišljamo o tem, kakšni prihodnosti pripada.

Razstavo je oblikovala Maruša Zorec, ki je povedala, da koncept sledi trem temam iz naslova. Postavitev se tako začne s prostorom, kjer je Plečnik odraščal, vodi preko njegovega šolanja na Dunaju pri arhitektu Ottu Wagnerju in najpomembnejših projektov, ki jih je zasnoval v avstrijski prestolnici, kot je cerkev sv. Duha, do Prage in obširne predstavitve njegovih zamisli za Ljubljano. V sredini je postavljena tudi študijska soba z nekaterimi knjigami iz njegove obsežne knjižnice.

Avtorica dodatnega razstavnega dela Plečnik in sodobnost: Pojmovnik je Maja Vardjan. Ta po njenih besedah temelji na razmisleku o pomenu Plečnikovega ustvarjanja za sedanjost, gre pa za nekakšen hibrid med publikacijo in razstavo. Številni avtorji, ki so raziskovali Plečnika, so imeli specifičen besednjak, ki je izhajal iz njihovega subjektivnega razumevanja Plečnika in tudi iz konteksta takratnega časa. Na razstavi je predstavljen nov besednjak pojmov, ki so jih Plečniku pripisali posamezniki iz različnih strok.

Ob tem so v sodelovanju z Narodno in univerzitetno knjižnico, Plečnikovo hišo, Slovenskim etnografskim muzejem in Turizmom Ljubljana pripravili še abonentsko kartico Plečnik 150 za neomejen vstop v ustanove, ki hranijo Plečnikovo dediščino, katere del je bil lani vpisan na Unescov seznam svetovne dediščine. Navdušencem nad arhitektom, zgodovino in dediščino bo s 1. julijem ponudila neomejen vstop v izbrane ljubljanske muzeje in galerije, je povedal kustos Blaž Vurnik.

Razstavo bo predvidoma odprla ministrica za kulturo Asta Vrečko.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!