Mineva trideset let od smrti Freddieja Mercuryja

Kultura 24. Nov 202106:37
Freddie Mercury
PROFIMEDIA

Danes mineva trideset let od smrti frontmana priljubljene glasbene skupine Queens Freddieja Mercuryja. Mercuryja, ki se je rodil leta 1946 kot Farrokh Bulsara, med svoje vzornike še danes prištevajo številni priznani glasbeni ustvarjalci. V spomin na Mercuryja je režiser Bryan Singer leta 2018 posnel enega najbolj uspešnih biografskih filmov zadnjih let Bohemian Rhapsody.

Pred 30 leti se je poslovil Freddie Mercury, frontman britanske rock skupine Queen, ki je v 70. in 80. letih polnila stadione s pesmimi, kot so I Want To Break Free, Bohemian Rhapsody, Another One Bites the Dust in I Want To Break Free.

Mercury se je rodil leta 1946 kot Farrokh Bulsara na Zanzibarju v družini, ki je pripadala indijski skupnosti Parsov. Leta 1964 se je preselil v Veliko Britanijo, kjer je obiskoval šolo za umetnost ter spoznal glasbene somišljenike Briana Maya, Rogerja Taylorja in Johna Deacona, s katerimi se je združil v eno najbolj prepoznavnih rock skupin, si spremenil ime in postal njihov frontman.

Prvenec Queen so izdali leta 1973, s petim albumom News of the World leta 1977 pa so prispevali uspešnici We Will Rock You in We Are the Champions, ki sta postali neuradni himni na športnih dogodkih. V zgodnjih 80. letih so že bili ena največjih stadionskih rock zasedb na svetu.

Poslušalce je Mercury prepričal z energičnimi in karizmatičnimi nastopi ter prodornim glasom. Njihov nastop leta 1985 na koncertu Live Aid na londonskem stadionu Wembley so različni mediji označili za enega največjih v zgodovini rock glasbe. Zadnjič je Mercury s skupino nastopil leta 1986 na festivalu v britanskem Knebworthu.

Prepoznaven je tudi po skladbi Barcelona, ki jo je leta 1988 posnel v duetu s špansko operno divo Montserrat Caballe. Napisal jo je za olimpijske igre leta 1992, vendar izvedbe ni dočakal, saj je leto pred tem umrl.

Bohemian Rhapsody

Mercury, ki je bolehal za aidsom, je umrl na današnji dan leta 1991 v Londonu za posledicami pljučnice, star 45 let. Vplival je na ustvarjanje različnih glasbenikov, saj so ga med vzornike prišteli tako Lady Gaga in Robbie Williams kot zasedbi Foo Fighters in Muse. Glasba skupine Queen pa je leta 2005 spet začela odmevati v živo, za kar sta poskrbela člana May in Taylor s pevcema Paulom Rodgersom in Adamom Lambertom.

V spomin na Mercuryja je režiser Bryan Singer leta 2018 posnel enega najbolj uspešnih biografskih filmov zadnjih let Bohemian Rhapsody, ki je na podelitvi oskarjev prejel štiri kipce – za montažo filma, montažo in mešanje tona ter za glavno moško vlogo, ki jo je odigral Rami Malek.

Ob obletnici smrti bo v Cankarjevem domu 7. decembra nastopila skupina Queen Real Tribute s simfoničnim orkestrom in spremljevalnim zborom. Zasedba izvaja klasike, kot sta še Radio Ga Ga in Under Pressure, in po navedbah organizatorjev slovi kot ena najboljših Queen tribute bendov na svetu. Na turnejah po Braziliji so odigrali prek 70 koncertov, v Beogradu pa so nastopili pred 60.000 poslušalci, pred katerimi je zaigral tudi Brian May.

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje