Ministrstvo za kulturo ugodilo želji Draga Jančarja in umaknilo razpis

Kultura 06. Sep 202121:03 > 27. Sep 2021 12:39 1 komentar
Drago Jančar
PROFIMEDIA

Minuli petek je ministrstvo za kulturo objavilo razpis za sofinanciranje mini serije na podlagi romana književnika Draga Jančarja. Danes so razpis na prošnjo pisatelja in akademika umaknili.

Ministrstvo za kulturo je na željo avtorja romana To noč sem jo videl Draga Jančarja umika razpis za mini serijo na podlagi te literarne predloge. “Odločitev gospoda Jančarja spoštujemo in hkrati obžalujemo,” so sporočili z ministrstva za kulturo.

Na ministrstvu so sicer minuli petek objavili javni projektni razpis za sofinanciranje produkcije avdiovizualne mini serije, kot rok za prijavo na razpis pa je bil določen 4. oktober.

“Razpis je nastal na osnovi dejstva, da bo Slovenija leta 2023 častna gostja na mednarodnem knjižnem sejmu v Frankfurtu, kjer bo osrednji gost pisatelj Drago Jančar, avtor enega največkrat prevedenih ter doma in v tujini nagrajenih romanov,” pojasnjujejo na ministrstvu, kjer so z mini serijo želeli dodatno obogatiti in promovirati slovensko ustvarjalnost na področju kulture.

Kot so še dodali na kulturnem ministrstvu, so s serijo želeli doprinesti tudi k boljšemu poznavanju knjižnih del Draga Jančarja ter k uveljavitvi sodobne slovenske avdiovizualne produkcije. “Ker na globalnem, evropskem in nacionalnem avdiovizualnem tržišču močno prevladujejo globalni ponudniki iz tretjih držav, predvsem iz Združenih držav Amerike, so v Evropi in Sloveniji potrebni državni ukrepi in finančne spodbude za čim večjo promocijo in produkcijo evropskih avdiovizualnih del,” so ob objavi javnega razpisa zapisali na ministrstvu in dodali, da so od tega odvisni obstoj in razvoj avdiovizualnega sektorja ter ohranjanje kulturne in jezikovne raznolikosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje