Moderna galerija: zapleti in obtožbe o (ne)plačevanju honorarja

Kultura 15. Jun 202214:38 > 15:34 0 komentarjev
moderna galerija
Moderna galerija (Foto: Arsen Perič/BOBO)

Pretekli teden je zakrožila zgodba o zapletih okoli (ne)plačevanja dela Moderne galerije vizualni umetnici Niki Autor. Ljubljanska galerija naj bi se namreč poskušala izogniti plačevanju honorarja umetnici in naj bi z njo prekinila stike. Autor se je zato po pomoč obrnila na Delavsko svetovalnico, ki je v javnem pozivu na ministrstvo za kulturo naslovila vprašanje, kako bodo ukrepali glede plačil zaposlenim v kulturi, ki delujejo za javne zavode. Včeraj so se nato v Moderni galeriji odzvali ter zapisali, da so svoje dolžnosti poravnali, Autor pa je izstavila račun za predhodno nedogovorjeno delo. Danes so se odzvali še v kolektivu Moderne galerije, kjer so se od zapisa na uradni spletni strani Moderne galerije distancirali.

Vizualna umetnica Nika Autor je v pogovoru za časnik Dnevnik na začetku junija pojasnila, da se je pri sodelovanju z Moderno galerijo tako zapletlo, da bi naslov svoje razstave “Če bi gozdovi govorili, bi se od žalosti posušili” lahko parafrazirala v “Če bi vizualni umetniki spregovorili, bi se direktorji od sramu lahko skrili”. Kot je poudarila v pogovoru za Dnevnik, za svoj razstavni projekt, ki ga je skoraj dve leti pripravljala s kustosinjo Bojano Piškur, ni prejela “niti minimalnega avtorskega honorarja”. “Sredstev za produkcijo razstavnega projekta je bilo že od začetka izjemno malo, zato je večina produkcije temeljila na iznajdljivosti, vztrajnosti in na ‘one woman band, do it yourself’ praksi,” je pojasnila za Dnevnik in dodala, da pri tem ne gre za izoliran oziroma partikularen primer, ki bi bil vezan na trenutno vodstvo Moderne galerije, temveč da gre prej za ukoreninjeno prakso izkoriščanja vizualnih umetnikov, ki obstaja že desetletja, tako znotraj vladnih kot tudi nevladnih institucij. Ker se ji sami ni uspelo dokopati do ustrezne rešitve, se je po pomoč obrnila na Delavsko svetovalnico, organizacijo, namenjeno zagovorništvu, varstvu, promociji ter razvoju delavskih, socialnih in statusnih pravic najranljivejših skupin.

Poziv kulturnemu ministrstvu: Kaj pa pošteno plačilo?

Delavska svetovalnica je na začetku tega tedna v javnem pozivu na ministrstvo za kulturo tako naslovila vprašanje, kako bo ukrepalo v primeru (ne)plačila delavcem in delavkam v kulturi, ki delujejo za javne zavode. Poziv so na družbenem omrežju Facebook objavili zatem, ko je umetnica Autor razkrila, da se v Moderni galeriji že pet mesecev izmikajo plačilu, kljub temu da naj bi predhodno pisno potrdili stroškovnik razstave, ki je vključeval njen honorar na podlagi opravljenih ur v višini 10.500 evrov. Autor je tako izstavila dva računa, a sta bila oba čez nekaj časa zavrnjena z obrazložitvijo, da bo stekel nov dogovor, ter z zahtevo, da računa prekliče. Vodstvo naj bi nato z njo prekinilo stike, zato se je Autor po pomoč obrnila na Delavsko svetovalnico. “Naposled je muzej poravnal prvi račun, ki ga je prej zavrnil, drugega za avtorsko delo pri razstavnem projektu pa ne,” je v pogovoru za Dnevnik povedala umetnica.

V Delavski svetovalnici so se v javnem pozivu, ki so ga naslovili na ministrico za kulturo Asto Vrečko, državnega sekretarja Marka Rusjana in vršilko dolžnosti generalnega direktorja direktorata za ustvarjalnost Barbaro Koželj Podlogar, vprašali, ali nameravajo na ministrstvu v imenu države, ki je ustanovitelj in financer zavoda, podati stališče in kakorkoli ukrepati.

“Honorar smo poravnali v višjem znesku od prvotno določenega”

V sporočilu za javnost, ki je bilo včeraj objavljeno na spletni strani Moderne galerije, je vodstvo galerije zapisalo, da so Niki Autor že februarja honorar poravnali, in sicer za 60 odstotkov višjem znesku od prvotno določenega. Objave o domnevno neplačanem honorarju, ki so se v zadnjih dneh pojavile v javnosti, pa izhajajo iz nerazumnega enačenja avtorskega dela in njegove razstave ter števila ur dela, opravljenega za njegovo stvaritev, ter honorarjev za vsako od teh posameznih kategorij. “Gre namreč za tri povsem različne stvari in honorarje zanje,” so zapisali. Dodali so, da so drugi izdani račun vizualne umetnice Autor zavrnili, saj se je nanašal na delo, ki naj bi ga avtorica opravila za izdelavo filmskega in fotografskega gradiva, ki pa je predmet razstave v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM. Kot so pojasnili, teh avtorskih del niso nikdar naročili, za razstavo nimajo moralnih ali avtorskih pravic ter prav tako z avtorico nimajo sklenjene podobe, na podlagi katere bi lahko Autor uveljavljala poravnavo stroškov iz zavrnjenega računa.

“Njena razstava pomeni predstavitev njene lastne tekoče produkcije oziroma njenih lastnih projektov, kar potrjujeta npr. tudi njena spletna stran in dejstvo, da je Autor ta dela predstavila na Festivalu evropske inovativne avtorske kinematografije, brez predhodnega soglasja Moderne galerije,” so še zapisali v sporočilu za javnost. V nadaljevanju so poudarili še, da Moderna galerija pri umetnici ni naročila izdelave del in projektov, ki so predmet omenjene razstave, kar je razvidno tudi iz prvotne finančne specifikacije projekta, ki je bila sprejeta že za časa prejšnjega vodstva galerije leta 2020.

Iz te specifikacije naj bi namreč izhajalo, da predvideni honorar znaša 500 evrov, skupni stroški razstave pa se gibljejo pri 10.000 evrih, so pojasnili in dodali, da je novo vodstvo galerije naknadno financiranje razstave povečalo za četrtino, in sicer na 12.500 evrov. Autor je nato Moderni galeriji posredovala nov stroškovnik, v katerem je svojo razstavnino, tj. delo, ki vključuje delo na razstavi, uredništvo in oblikovanje, dvignila na 800 evrov ter k temu dodala novo postavko v višini 10.500 evrov, ki naj bi vključevala plačilo za 1.556 ur avtoričinega dela pri njenih projektih. Moderna galerija je zato ta račun, ki je bil izdan na podlagi predhodno nedogovorjenega stroškovnika, zavrnila. Poravnala pa je istega dne izstavljen račun za plačilo dogovorjenega dela na razstavi, in sicer v novem, povečanem znesku 800 evrov.

Kot so še pojasnili, se vodstvo Moderne galerije in njen direktor Aleš Vaupotič zavedata sistemskih težav pri plačilu za delo ustvarjalkam in ustvarjalcem na področju vizualnih umetnosti. Avtorici razstave pa so v želji po rešitvi nastale situacije predlagali podaljšanje razstave in naknadni odkup njenih avtorskih del, vendar naj bi Nika Autor to odklonila.

+MSUM
BOBO

Zaposleni v Moderni galeriji so se danes ogradili od sporočila za javnost, ki je bilo v imenu zavoda včeraj objavljeno na spletni strani ljubljanske galerije. “Nasprotujemo, da v svojem polemiziranju z umetnico in novinarji, ki je že samo po sebi sramotno za institucijo, direktor nastopa v imenu Moderne galerije, torej posredno tudi v našem imenu,” so zapisali v izjavi kolektiva Moderne galerije. “Odklanjamo, da se skuša s tako izjavo tudi v našem imenu preusmerjati pozornost z nesposobnosti vodenja javnega zavoda,” so še poudarili in dodali, da je bila spletna stran kot uradni kanal komuniciranja javnega zavoda izrabljena za ta namen.

Podpisniki izjave kolektiva Moderne galerije

Adela Železnik, Ana Mizerit, Ana Žan, Armin Salihović, Bojana Piškur, Boris Fister, Dana Terzić, Dejan Habicht, Duško Škrbin, Igor Španjol, Jana Intihar Ferjan, Janez Kramžar, Janja Rožmarin Pagon, Lara Štrumej, Lucija Cvjetković, Marko Jenko, Martina Vovk, Mojca Štuhec, Sabina Povšič, Tamara Soban, Teja Merhar, Tomaž Kučer in Vojko Kmetič.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!