Na 29. Sarajevskem filmskem festivalu tudi štirje slovenski filmi

Kultura 20. Jul 202315:51 0 komentarjev
Sarajevski filmski festival.
Sarajevski filmski festival. (Foto: PROFIMEDIA)

Na 29. Sarajevskem filmskem festivalu med 11. in 18. avgustom se bo za nagrade srce Sarajeva potegovalo 49 filmov. Slovenski prispevek bodo v programu dokumentarcev zastopali filmi Telo Petre Seliškar, Flašaroši Nemanje Vojinović in Objem Miroslava Mandića. Med kratke filme je uvrščen Kako sem se naučila obešati perilo Barbare Zemljič.

Program štirih tekmovalnih sekcij – igranega, dokumentarnega, kratkega in študentskega filma – so organizatorji objavili na spletni strani. Ob tem so napovedali, da bodo prikazali 22 svetovnih, dve mednarodni, 22 regionalnih in tri bosanske premiere. Poleg tekmovalnih filmov so pripravili še dve gala in eno posebno projekcijo.

Kot še piše na uradni spletni strani, je izbor opravila selektorska ekipa pod vodstvom kreativne direktorice festivala Izete Građević, ki si je letos ogledala 935 filmov ter v program uvrstila filme in avtorje iz več kot 20 evropskih držav.

Za srca Sarajeva, med katerimi je najvišje ovrednotena nagrada za najboljši film, se bo v tekmovalnem programu celovečercev potegovalo 11 filmov. Najboljši bo prejel 11.000 evrov, razdelili pa bodo še nagrade za najboljšega režiserja ter najboljšega igralca in igralko.

V dokumentarnem delu s prav tako štirimi nagradami bo svetovno premiero doživel film slovenske režiserke Petre Seliškar Telo, ki je nastal v koprodukciji s Hrvaško in Severno Makedonijo. Film prek arhivskih posnetkov iz različnih obdobij beleži trenutke in nekatera pomembna poglavja iz življenja 40-letne protagonistke, nekdaj študentke klavirja, ki se je preživljala z manekenstvom in je kot mati samohranilka obiskala prijatelje v Makedoniji.

Svetovno premiero v tej sekciji bo doživel tudi kratki dokumentarni film Objem Miroslava Mandića, nastal v koprodukciji s Hrvaško, slovenski prispevek pa podpisuje še film srbskega režiserja Nemanje Vojinovića Flašaroši, ki bo na festivalu prav tako doživel svetovno premiero. Med kratkimi filmi bodo premierno prikazali film Barbare Zemljič Kako sem se naučila obešati perilo, v katerem so nastopili Tamara Avguštin, Domen Novak in Lucija Harum.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!