Na čelu letošnje filmske žirije v Cannesu bo lanski lavreat

Kultura 28. Feb 202309:54 0 komentarjev
Ruben Östlund
PROFIEMDIA

Letošnji žiriji priznanega filmskega festivala Cannes, ki bo v svoji 76. izvedbi potekal med 16. in 27. majem, bo predsedoval Ruben Östlund. Švedski režiser, ki je na lanski izvedbi festivala slavil kot glavni nagrajenec.

Letošnji žiriji filmskega festivala v Cannesu bo predsedoval švedski režiser Ruben Östlund, ki je kar dvakrat prejel zlato palmo. Nazadnje je glavno nagrado na tem prestižnem festivalu dobil lani za film Trikotni žalosti, kar pomeni, da se bo zapisal kot prvi predsednik žirije, ki je kot režiser v preteklem letu slavil v Cannesu.

Östlund je lani zlato palmo prejel za družbeno-kritično satiro Trikotnik žalosti, katere dogajanje je postavil na križarko, na kateri je razgalil kamuflaže bogatih potnikov in prikazal hipokrizijo razredne družbe. Film je prejel tudi tri nominacije za oskarja: za film, režijo in izvirni scenarij, pod katerega se je prav tako podpisal Östlund. Prvo zlato palmo je odnesel pred petimi leti za film Kvadrat, v katerem prav tako podaja grotesken pogled, takrat, na svet umetnosti.

Ob novici je Östlund izrazil veselje, da mu je bila zaupana čast vodenja žirije, zlasti, ker mineva 50 let, odkar je to vlogo opravljala njegova kolegica, Švedinja Ingrid Bergman, je režiserjeve besede povzela francoska tiskovna agencija AFP. Po pisanju AFP bo to tretjič, da bo žirijo vodil dvakratni lavreat Cannesa, kot dvakratna prejemnika zlate palme sta žirijo doslej vodila le Francis Ford Coppola in Emir Kusturica.

Druge člane žirije bodo razglasili prihodnji mesec, ko bo znan tudi že filmski izbor festivala, še piše AFP. Festival bo v svoji 76. izvedbi potekal med 16. in 27. majem.

Ruben Östlund
PROFIEMDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!