Na knjižnem sejmu v Frankfurtu se bo predstavilo okoli 70 slovenskih avtorjev

Kultura 28. Mar 202315:01 0 komentarjev
PROFIMEDIA

Avtorji, s katerimi se bo Slovenija kot častna gostja predstavila na letošnjem Frankfurtskem knjižnem sejmu (FKS), bodo znani 15. junija, je danes napovedal kurator Miha Kovač. Se pa naj bi po besedah v. d. direktorice Javne agencije za knjigo RS (JAK) Katje Stergar na FKS predstavilo okoli 70 slovenskih avtorjev.

Med drugim bo na sejmu v okviru spremljevalnega programa nastopila skupina Laibach s svojim projektom Alamut. Kot je v izjavi za STA povedala v. d. direktorice Javne agencije za knjigo RS (JAK) Katja Stergar, so priprave na nastop Slovenije na FKS 2023 že zelo intenzivne in potekajo po njenem mnenju zelo dobro.

Poleg zelo pestrega dogajanja na samem sejemskem prostoru naj bi se dogodki v okviru nastopa Slovenije odvijali še na drugih lokacijah v mestu. Poleg tega bodo na željo frankfurtskih knjižnic v več kot desetih tamkajšnjih knjižnicah pripravili program s slovenskimi otroškimi avtorji, tako da bo, kot je še dodala Stergar, FKS tudi že uvod v knjižni sejem otroške in mladinske literature v Bologni prihodnje leto, kjer bo Slovenija prav tako častna gostja.

Kurator slovenskega programa na FKS 2023 Miha Kovač je ob predstavitvi projekta častnega gostovanja Slovenije na FKS 2023 za nemške novinarje, ki je danes potekala na ministrstvu za kulturo, slednjim uvodoma na kratko predstavil tako Slovenijo kot njeno založniško dejavnost. Kot je še dejal, bo javnost imena slovenskih avtorjev, ki bodo nastopili na FKS 2023, izvedela na novinarski konferenci v Frankfurtu 15. junija.

Nemškim novinarjem sta se danes predstavila tudi avtorja Brane Mozetič in Goran Vojnović.

Mozetič velja za enega najbolj prevajanih slovenskih pesnikov, njegova številna dela, je avtor več kot 15 knjig poezije, kratke proze, romanov in knjig za otroke, pa so prevedena v nemščino. Kot je dejal, je sicer pri njegovem ustvarjanju in delovanju vse povezano, osebno se povezuje z družbenim in političnim ter njegovim aktivizmom za pravice LGBT skupnosti.

Kot predstavnik mlajše generacije se je predstavil pisatelj, režiser in kolumnist Vojnović ter med drugim dejal, da je njegova literatura pravzaprav človeško preizpraševanje, kako se je njegov skorajda idilični svet zgornjega otroštva z vojnami na Balkanu v 90. letih minulega stoletja raztreščil na tako krvav in brutalen način. V nemški jezik so doslej prevedena štiri njegova dela, nazadnje roman Đorđić se vrača.

Posebna čast za Slovenijo in slovenščino

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je v uvodnem nagovoru izrazila prepričanje, da bo nastop Slovenija na FKS 2023 “najbolj možno uspešen”. Nastop Slovenije na sejmu je po njenih besedah tudi posebna čast in priložnost za tiste jezike, ki jih govori malo število ljudi, si je pa Evropa, kot je dejala, vedno prizadevala ohranjati jezikovno raznolikost.

Kot je še povedala, pomeni razvijati misel v lastnem jeziku tudi, da si slišan ter prispeva k raznolikosti in enakovrednemu sodelovanju v razvoju evropske in svetovne misli. “Tako se ustvarjajo mostovi, ki so bistveni za skupno evropsko prihodnost, povezujeta pa nas tudi skupna kultura in umetnost,” je še dejala.

Nemški novinarji se bodo v sredo sestali s predstavniki Mladinske knjige. Senja Požar, ki je pri tej založbi odgovorna za prodajo avtorskih pravic v tujino, bo spregovorila o področju mednarodnega sodelovanja in domačih avtorjih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!