Na Ljubljana Festivalu tudi glasba družine Kranjčan in film Gajin svet 2

Kultura 23. Avg 202220:15 0 komentarjev
Ljubljana Festival
Žiga Živulovič jr./BOBO

V sklopu Ljubljana Festivala bo v Poletnem gledališču Križank v četrtek nastopil Slovenski mladinski orkester pod vodstvom Žive Ploj Peršuh. Orkestru se bodo na odru pridružili člani družine Kranjčan. Prav tako v Letnem gledališču Križanke bo 30. avgusta premiera filma Gajin svet 2, nadaljevanje mladinske uspešnice iz leta 2018.

Slovenski mladinski orkester deluje od leta 2019, vanj so vključeni mladi med 12. in 22. letom starosti. Kot je na današnji novinarski konferenci povedala Živa Ploj Peršuh, je letos v orkestru 75 glasbenikov iz vse Slovenije, možnost udeležbe pa so tokrat dali tudi mladim ukrajinskim glasbenikom, ki so v Sloveniji pod njihovim okriljem od marca. Vsako leto v svoje vrste povabijo slovenske glasbenike, ki jih predstavijo v simfonični luči in letošnji gostje so družina Kranjčan.

Lojze Krajnčan bo predstavljen kot skladatelj in aranžer, na odru bodo poleg Slovenskega mladinskega orkestra stali vokalistka Romana Kranjčan, Kristijan Krajnčan kot čelist in tolkalec ter Žigan Krajnčan kot vokalist in performer. Kot je še povedala, jim je izziv, da lahko prepletajo različne žanre in tako mladim glasbenikom, navajenim zgolj klasičnega formalnega izobraževanja na šolah, odprejo njihova umetniška obzorja, jim pokažejo, da lahko s klasičnim znanjem igrajo in ustvarjajo v različne smeri.

Klasični repertoar vedno pripravi kot izziv simfoničnemu korpusu, je pojasnila Živa Ploj Peršuh. Letos bodo izvajali deli angleškega skladatelja Gustava Holsta Izbor iz suite Planeti (Saturn, Jupiter) in mehiškega skladatelja Arturja Marqueza Navarre Danzon št. 2. V njih je po njenih besedah veliko tega, kar poživlja in inspirira tudi Lojzeta Kranjčana v prvi vrsti kot skladatelja in tudi kot aranžerja. “Veliko je zvokov in struktur, ki dišijo po jazzu, po velikih in močnih trobilnih sekcijah. In to smo poskušali vkomponirati tudi v celoten program,” je dejala.

Romana Kranjčan je povedala, da člani njihove družine, čeprav so si zelo različni in imajo vsak svojo umetniško pot, vseskozi sodelujejo med sabo. Rdeča nit tokratnega koncerta je Lojze Krajnčan, ki je avtor vseh aranžmajev, bo pa slišati tudi glasbo, ki sta jo napisala Žigan in Kristijan. “Igrali bomo od Bacha do Hude mravljice,” se je pošalila.

Nadaljevanje mladinske uspešnice iz leta 2018

Za 30. avgust pa je napovedana premiera filma Gajin svet 2. Po besedah režiserja Petra Bratuše sta osrednji temi filma nasilje na spletu in družina, “predvsem pa je to film o upanju, o tem, da je važno, da se nekdo zavzame z vso energijo in reši problem, ki se pojavi”.

Ajda Smrekar, ki v filmu igra učiteljico saksofona, je poskrbela tudi za razvoj vlog mladih igralcev. Kot je povedala, so z glavnima igralcema, ki nista ista kot v prvem filmu in sta tudi starejša, delali kot s pravima odraslima igralcema. Z Umo Štader in Enejem Černetom Berčičem so se mesec dni dobivali na vajah, kjer so vadili prizore, improvizacije in se pogovarjali o poteku snemanja. Kot dragoceno je izpostavila, kako je bilo iz vaje v vajo videti njun napredek, tako da sta nato odlično speljala že prvi snemalni dan.

Šestnajstletna Gaja, ki živi v ločini družini, se sooči z nevoščljivimi sošolci, doživi vdor v osebni profil na družbenem omrežju in spozna, kaj pomeni pravo prijateljstvo. Čeprav so počitnice in se z očetom in najstniško sestro Teo odpelje v kamp na morje, se dopust še ne začne. S pomočjo prijatelja Matica in policijskega inšpektorja reši lastnika bara pred izsiljevalci, spet poveže družino in s pomočjo prijateljev, mame in učiteljice saksofona Eme osreči tudi očeta, so vsebino filma Gajin svet 2 povzeli pri Festivalu Ljubljana.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!