Na odmevni dražbi Mercuryja tudi klavir, na katerem je ustvaril slavne skladbe

Kultura 06. Sep 202312:44 0 komentarjev
Slike in oblačila na dražbi.
Foto: PROFIMEDIA

V Londonu je danes zaživela dražba glasbene ikone Freddieja Mercuryja, frontmana legendarne zasedbe Queen. Kupci bodo lahko izbirali med več tisoč predmeti iz njegovega doma, za katere je do sedaj skrbela njegova tesna prijateljica in nekdanja zaročenka Mary Austin. Eden od vrhuncev dražbe pri Sotheby's je klavir, na katerem je ustvaril skoraj vse svoje najbolj znane skladbe, in originalni rokopis uspešnice Bohemian Rhapsody. Strokovnjaki ocenjujejo, da bi na dražbi z dobrodelno noto lahko zbrali najmanj 6,9 milijona evrov.

Več tisoč osebnih predmetov legendarnega pevca Freddieja Mercuryja od danes ponujajo na dražbi v Londonu. Med njimi so rokopisi uspešnic njegove skupine Queen, pohištvo in slike.

Mercury je znameniti klavir kupil leta 1975, na dražbi pa bi po pričakovanjih lahko dosegel od dva do tri milijone funtov (2,3 do 3,5 milijona evrov).

Klavir  Freddija Mercurya.
Na dražbi bo na voljo tudi znameniti klavir, na katerega je Freddie Mercury napisal večino najbolj znanih skladb. (Foto: PROFIMEDIA)

Na prodaj je tudi rokopis za epsko uspešnico Bohemian Rhapsody, ki na 15 straneh z opombami razkriva različne smeri, ki jih je Mercury predvidel za skladbo. Razkriva pa tudi, da naj bi se prvotno imenovala Mongolska rapsodija.

Pod dražbenim kladivom bodo tudi slike Chagalla, Dalija in Picassa, ki so krasile Mercuryjev dom, ter zadnja slika, olje na platnu Jamesa Jacquesa Josepha Tissota, ki jo je kupil mesec dni pred smrtjo zaradi aidsa leta 1991.

Vsi predmeti so iz njegovega doma v zahodnem Londonu. V prodajo na dražbo jih je dala tesna prijateljica in nekoč Mercuryjeva zaročenka Mary Austin.

“Mary Austin je živela z zbirko in skrbela zanjo več kot tri desetletja,” je povedal strokovnjak za knjige in rokopise pri Sotheby’s Gabriel Heaton.

Dobrodelna nota

Na dražbi, ki bo danes zvečer, sledili pa ji bosta še dve dražbi v živo in tri spletne prodaje, bo ponujenih 1469 lotov. Ob njeni napovedi so pri Sotheby’s ocenili, da bi zanje lahko iztržili najmanj šest milijonov funtov (6,9 milijona evrov). Del prihodkov bodo podarili organizacijama Mercury Phoenix Trust in Elton John Aids Foundation, ki se ukvarjata z bojem proti aidsu.

Pri Sotheby’s so še pojasnili, da gre po obsegu za največjo zbirko kulturne ikone, ki je prišla na dražbo po prodaji predmetov Eltona Johna leta 1988. Takrat so 2000 lotov prodali za 4,8 milijona funtov (5,5 milijona evrov).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!