Na spletni dražbi negorljiva izdaja Dekline zgodbe

Kultura 30. Maj 202206:21 > 09:11
Deklina zgodba
PROFIMEDIA

Na spletni dražbi je na prodaj negorljiva izdaja Dekline zgodbe kanadske avtorice Margaret Atwood. Dražba unikatne izdaje iz negorljivih materialov bo potekala do 7. junija, je sporočila avkcijska hiša Sotheby's.

Z dražbo negorljive izdaje Dekline zgodbe želijo avkcijska hiša, založba Penguin Random House in avtorica protestirati proti prepovedi nekaterih knjig, na primer v učnih načrtih ZDA. Izkupiček dražbe bo namenjen združenju avtorjev Pen Amerika.

Kot je ob tem po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedala Margaret Atwood, so v nekaterih državah po knjižnicah, vsaj začasno, tudi prepovedali Deklino zgodbo.

Po navedbah avkcijske hiše je unikatna izdaja tiskana na posebni aluminijasti foliji, ki se uporablja v filmski proizvodnji za ovijanje vročih luči in zdrži do 660 stopinj Celzija. Pri izdelavi so med drugim uporabili nikljevo žico, ki jo pogosto uporabljajo v električnih komponentah in je stabilna do 1400 stopinj Celzija, nerjavno jeklo, ki ga uporabljajo v vesoljski proizvodnji in zdrži do 1530 stopinj Celzija, tri milimetre tamle fenolne plošče, ki se uporabljajo v proizvodnji elektronike in zdržijo do 282 stopinj Celzija, ter posebna črnila, ki vzdržijo do 1200 stopinj Celzija.

Kot je poudarila avtorica, je negorljivo izdajo tudi sama želela zažgati s plamenometom, a ji to ni uspelo.

Deklina zgodba, ki je distopična zgodba o diktaturi, v kateri so zatirane predvsem ženske, je prvič izšla leta 1985. Po njej so posneli tudi televizijsko serijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.