Na stavki hollywoodskih igralcev na newyorškem Times Squaru mnogi znani obrazi

Kultura 26. Jul 202308:52 0 komentarjev
Igralec Bryan Cranston.
Igralec Bryan Cranston. (Foto: PROFIMEDIA)

Hollywoodski zvezdniki, med njimi Bryan Cranston, Brendan Fraser, Jessica Chastain in F. Murray Abraham, so bili v torek na čelu velikega shoda stavkajočih igralcev in scenaristov na Times Squaru v New Yorku. Stavka bo, kot kaže, še trajala, premožnejši igralci, kot je Dwayne Johnson, pa pomagajo s prostovoljnimi prispevki sindikatu.

Filmska in televizijska produkcija v ZDA je praktično ustavljena, odkar je 14. julija več tisoč članov igralskega sindikata SAG-AFTRA zapustilo delo in se pridružilo scenaristom, ki stavkajo že več tednov. Oboji zahtevajo višje plače in večjo varnost zaposlitve ter varovala okrog uporabe umetne inteligence.

“Ne bomo si pustili vzeti delovnih mest in jih predati robotom,” je dejal zvezdnik serije Breaking Bad Bryan Cranston, ko je govoril o strahovih glede umetne inteligence. “Ne bomo dovolili, da nam vzamete pravico do dela in dostojnega zaslužka, in nenazadnje, kar je najpomembneje, ne bomo dovolili, da nam vzamete dostojanstvo,” je vpil v majici SAG-AFTRA in dvignil pesti.

F. Murray Abraham, ki je prejel oskarja za glavno vlogo v filmu Amadeus iz leta 1984, je dejal, da je sindikalizem dober za ZDA. “Borimo se za integriteto, spoštovanje in čast,” je dejal 83-letnik. Med protestniki sta bila tudi Steve Buscemi in Christian Slater.

Igralka Sarah Paulson. Igralka Sarah Paulson.
Igralka Sarah Paulson. (Foto: PROFIMEDIA)
Igralec Andy Richter. Igralec Andy Richter.
Igralec Andy Richter. (FOto: PROFIMEDIA)
Igralska zasedba serije Veep. Igralska zasedba serije Veep.
Igralska zasedba serije Veep. (Foto: PROFIMEDIA)
Igralka Sarah Paulson Igralka Sarah Paulson
Igralka Sarah Paulson. (Foto: PROFIMEDIA)
Igralka Clea DuVall Igralka Clea DuVall
Igralka Clea DuVall. (Foto: PROFIMEDIA)
Igralec Bryan Cranston. Igralec Bryan Cranston.
Igralec Bryan Cranston. (Foto: PROFIMEDIA)
Igralka Aisha Tyler Igralka Aisha Tyler
Igralka Aisha Tyler .(Foto: PROFIMEDIA)
Igralka Annette Bening. Igralka Annette Bening.
Igralka Annette Bening. (Foto: PROFIMEDIA)
Igralka Annette Bening. Igralka Annette Bening.
Igralka Annette Bening. (Foto: PROFIMEDIA)

SAG-AFTRA zastopa igralce, od premožnih zvezdnikov do igralcev, ki dobivajo manjše vloge v televizijskih serijah. Zastopa približno 160.000 ljudi iz Hollywooda, vključno s kaskaderji in plesalci. Premožnim igralcem stavka ne povzroča preglavic, za druge pa bo skušal poskrbeti sindikat, ki mu je Dwayne Johnson namenil zgodovinsko donacijo v njegov sklad za pomoč.

Predsednica fundacije SAG-AFTRA Courtney B. Vance in izvršna direktorica Cyd Wilson sta v pismu 2700 igralcem z največ zaslužka poslali poziv za pomoč.

Med pandemijo covida je fundacija SAG-AFTRA – neprofitna organizacija, ki je povezana s sindikatom, vendar ni njegov del – s svojim programom nujne finančne pomoči zagotavljala pomoč brezposelnim igralcem, tako bo tudi sedaj med stavko. Koliko natančno je Johnson prispeval, ostaja skrivnosti, razkrili pa so, da gre za sedemmestno številko, torej najmanj milijon dolarjev.

Fundacija SAG-AFTRA podeljuje do 1.500 dolarjev nepovratnih sredstev na člana, vendar je lahko ta znesek tudi višji v izrednih razmerah, kot sta stavka ali bolezen.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!