Na svetovni dan spomenikov tudi o problematiki Bežigrajskega stadiona

Kultura 18. Apr 202412:37 0 komentarjev
Plečnikov stadion
Plečnikov stadion (Foto: Denis Sadiković/N1)

Nevladna organizacija Mednarodni svet za spomenike in spomeniška območja Icomos je 18. april razglasila za mednarodni dan spomenikov in spomeniških območij. Slovenija letos praznuje 30. obletnico vključitve v Icomos in 25 let delovanja Slovenskega nacionalnega odbora Icomos, o čemer bodo govorili tudi na današnjem posvetu in novinarski konferenci.

Ob mednarodnem dnevu spomenikov in spomeniških območij ter omenjenih jubilejih Slovenski nacionalni odbor organizacije Icomos pripravlja posvet.

Širši javnosti želijo predstaviti njihove aktualne dejavnosti in pomen uresničevanja načel Beneške listine. Letos namreč mineva 60 let od nastanka tega osrednjega mednarodnega dokumenta na področju varovanja nepremične kulturne dediščine. Tematizirali bodo pereča vprašanja o stanju Bežigrajskega stadiona, Plečnikove kapele Jezusovega srca v Mariboru in obnove kulturne krajine Krasa po požaru leta 2022, so sporočili iz Icomos Slovenija.

Na posvetu bodo opozorili še na kulturno dediščino in na kulturnodediščinski turizem, ki mu letos posvečajo posebno pozornost, saj je na področju promocije turizma za letos in prihodnje leto Slovenska turistična organizacija v ospredje postavila temo Umetnost in kultura, so spomnili organizatorji posveta. Obenem napovedujejo še 5. mednarodni simpozij Dediščina in skupnost: priložnosti in izzivi kulturnega turizma, ki bo septembra v Ljubljani.

Foto: BOBO

Icomos (International Council on Monuments and Sites) je edina mednarodna nevladna organizacija na področju varovanja nepremične kulturne dediščine, ustanovljena leta 1965 pod pokroviteljstvom Unesca.

Globalna strokovna organizacija se osredotoča na razvoj in uporabo teorije, metodologije in znanstvenih tehnik pri ohranjanju arhitekturne in arheološke dediščine.

Slovenski nacionalni odbor deluje doma in v mednarodnem prostoru od leta 1994. V tem času so organizirali štiri mednarodne znanstvene simpozije in izdali monografije. Pripravili so tudi druge številne tematske posvete ter prevedli več kot 30 mednarodnih listin Icomos, med katerimi je tudi dokument Evropska načela kakovosti za posege, ki jih financira EU in lahko vplivajo na kulturno dediščino.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!