Na žalskem odru se je predstavilo skoraj 250 folklornikov

Kultura 17. Jun 202414:31 1 komentar
MAROLTOVO DRŽAVNO SREČANJ
Foto: Kaja Kristovič/JSKD - Folklorna dejavnost/Facebook

V Žalcu je minulo soboto potekalo državno tekmovanje odraslih folklornih skupin Maroltovo srečanje 2024. Folklorna skupina ŽKUD Tine Rožanc je tokrat slavila trojno: prejela je posebno priznanje žirije za najboljšo inštrumentalno priredbo, nagrado občinstva in končno prvo mesto.

Drugo mesto je tričlanska strokovna žirija v sestavi Tanja Drašler, Matej Jevnišek in Tadej Teran dodelila Folklorni skupini KD Podgorci. Tretja je bila po mnenju strokovne žirije Akademska folklorna skupina France Marolt. Posebno priznanje strokovne žirije za vokalno izvedbo in priredbo je prejela Folklorna skupina KD Podgorci.

Članica folklorne skupine ŽKUD Tine Rožanc Nina Mažgon Mueller je zadovoljna, da so po dveh letih intenzivnega dela na dvigu kakovosti skupine dosegli prvo mesto: “Zelo smo veseli, da je strokovna žirija prepoznala kakovostno delo, ki ga je opravil ne samo koreograf Gašper Toman, ampak tudi avtor glasbene priredbe Sašo Zver. Včasih so glasbene priredbe morda malo prezrte, predstavljajo pa pomemben prispevek h koreografiji. Sašo Zver se zadnja leta res intenzivno udejstvuje na področju folklorne dejavnosti. Piše zelo kakovostne priredbe, tako da smo resnično veseli, da je komisija to prepoznala in nagradila tudi njega osebno. Seveda pa smo bili izjemno veseli tudi nagrade publike, torej, da je največ gledalcev svoj glas namenilo prav nam. Tudi to je eden od pokazateljev, da sama koreografija in izvedba nista bili samo kot kakovostni prepoznani s strani stroke, temveč da so ju zelo dobro sprejeli tudi gledalci,” so njene besede povzeli v sporočilu za javnost.

Na letošnjem Maroltovem srečanju so podelili tudi Maroltovi listini javnega sklada za kulturne dejavnosti za leto 2023, ki sta ju za svoje delo na področju folklorne dejavnosti prejela Boris Laharnar in Moška vokalna skupina Kantadore.

Na odru Doma II. Slovenskega tabora v Žalcu se je na državnem tekmovanju predstavilo osem najboljših odraslih folklornih skupin, ki so se na zaključno tekmovanje Maroltovo državno srečanje uvrstile prek dvostopenjskega sita. Na žalskem odru se je predstavilo skupno skoraj 250 folklornikov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje