Najbogatejša Avstralka besna zaradi nelaskavega portreta: “Odstranite ga” (FOTO)

Kultura 17. Maj 202421:15 0 komentarjev
Gina Rinehart
Foto: PROFIMEDIA/Vincent Namatjira/National Gallery of Australia (NGA)

Najbogatejša Avstralka Gina Rinehart je tamkajšnjo Narodno galerijo pozvala k umiku njenega portreta z razstave "Avstralija v barvah". Razlog? Očitno ni bila zadovoljna z delom umetnika Vincenta Namatjira.

Umetnost je subjektivna. Čeprav želijo mnogi umetniki svoja dela deliti s svetom, pa ni nobenega zagotovila, da ga bo občinstvo razumelo ali mu bo celo všeč.

To vsekakor velja za portret aboriginskega umetnika Vincenta Namatjira, ki je naslikal najbogatejšo Avstralko, rudarsko milijarderko Gino Rinehart. Ker ji portret ni všeč, je avstralsko Narodno galerijo (NGA) pozvala, naj delo, ki je sicer del 21 portretov, sestavljenih v celoto, umakne z Namatjirove razstave “Avstralija v barvah”. Razstava je sicer v tamkajšnji prestolnici Camberra na ogled od marca.

Med deli so še med drugim portreti pokojne britanske kraljice Elizabete II., pokojnega glasbenika Jimija Hendrixa in nekdanjega predsednika avstralske vlade Scotta Morrisona. Avstralski mediji so poročali, da se je “užaljena” Rinehart obrnila na direktorja in upravo galerije ter zahtevala odstranitev portreta. NGA je v izjavi za CNN zapisala, da “pozdravlja dialog javnosti o naši zbirki in razstavah.”

Gina Rinehart
Foto: Vincent Namatjira/National Gallery of Australia (NGA)

Umetnik: Slikam svet, kot ga vidim

Od leta 1973, ko je avstralska narodna galerija kupila delo ameriškega abstraktnega ekspresionista Jacksona Pollocka, imenovanega Blue poles (Številka 11), poteka dinamična razprava o umetniški vrednosti del v stalni zbirki in delih, ki so na ogled v galeriji, so poudarili v tamkajšnji galeriji.

“Umetniška dela avstralski javnosti predstavljamo, da bi ljudi navdihnili za raziskovanje, doživljanje in učenje o umetnosti,” so še zapisali v izjavi.

Umetnik Namatjira, ki je naslikal nelaskavi portret, pa je v svoji izjavi poudaril, da slika ljudi, ki so “bogati, mogočni ali pomembni. Ljudi, ki so neposredno ali posredno, v dobrem ali slabem, vplivali na to državo in name osebno,” je dejal in dodal, da slika svet, kot ga vidi.

“Ni nujno, da so moja dela ljudem všeč, upam pa, da si vzamejo čas za ogled in pomislijo: “Zakaj je ta domorodec naslikal te vplivne ljudi? Kaj hoče povedati? Nekaterim morda ne bo všeč, drugim se bo zdelo smešno, vendar upam, da bodo ljudje pogledali pod površje in videli tudi resno plat,” je še pojasnil.

Gina Rinehart
Najbogatejša Avstralka Gina Rinehart (Foto: PROFIMEDIA)

Gina Rinehart je predsednica uprave zasebnega rudarskega podjetja Hancock Prospecting, ki ga ustanovil njen oče Lang Hancock. Njeno premoženje je po podatkih Forbsa ocenjeno na 30,2 milijarde ameriških dolarjev oziroma slabih 28 milijard evrov. Na vrhu Forbesovega seznama 50 najbogatejših Avstralcev za leto 2024 je “ostala neomajna”, je februarja poročal Forbes.

Avstralsko nacionalno združenje za vizualne umetnosti (NAVA) je avtorju dela izreklo podporo. “Čeprav ima Rinehart pravico izraziti svoje mnenje o delu, pa nima pravice pritiskati na galerijo v umik portreta samo zato, ker ji ni všeč,” je dejala izvršna direktorica združenja Penelope Benton. NAVA je avstralski Narodni galeriji ponudila svojo “neomajno podporo” in navedla, da je zaskrbljena, ker zahteva Rinehart po umiku portreta “ustvarja nevaren precedens za cenzuro in zadušitev ustvarjalnega izražanja”.

Avstralska narodna galerija
Portret avstralske milijarderke je del 21 portretov, ki jih je umetnik združil v eno celoto. (Foto: Vincent Namatjira/National Gallery of Australia (NGA))

*Avtorici prispevka: Catherine Nicholls in Hilary Whiteman/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!