Narodna galerija bogatejša za sobo galerijske čuječnosti

Kultura 01. Jun 202115:57 > 27. Sep 2021 12:53 0 komentarjev
narodna galerija
Srdjan Živulović/BOBO

Narodna galerija je že ob prvi zaustavitvi javnega življenja začela galerijsko čuječnostjo, ko so preko spletne strani in družbenih omrežij objavljali posnetke umetnin iz stalne zbirke. Z današnjim dnem so virtualno izkušnjo nadgradili tudi s samostojno sobo.

V Narodni galeriji so odprli sobo za galerijsko čuječnost. S tem sledijo zgledu uglednih evropskih in ameriških galerij, ki že nekaj časa izvajajo programe čuječnosti.

V Narodni galeriji želijo z novo pridobitvijo spodbuditi obiskovalce, “da ob umetniških delih urijo pozornosti in s tem bogatijo svojo izkušnjo dojemanja umetnosti”.

V Narodni galeriji so z galerijsko čuječnostjo začeli sredi lanskega novembra ob zaustavitvi javnega življenja zaradi epidemije. Preko galerijske spletne strani in družbenih omrežij so tedensko objavljali video posnetke umetnin iz stalne zbirke in namige za krepitev čuječnosti. Ob ponovnem odprtju kulturnih inštitucij pa so virtualno izkušnjo nadgradili s samostojno sobo za galerijsko čuječnost.

narodna galerija
Žiga Živulović/BOBO

Umirjeno vzdušje in zvoki narave

Opazovanje umetnin je namreč lahko dober način za upočasnitev življenjskega tempa, mentalno sprostitev, pa tudi za razvijanje usmerjene pozornosti. V sobi za galerijsko čuječnost poleg velike Slavnostne dvorane je za obiskovalce na ogled ena sama, izbrana umetnina iz depojev Narodne galerije.

Do jeseni Narodna galerija tako razstavlja sliko Sipine, ki jo je Rihard Jakopič naslikal pred dobrimi sto leti. Umirjeno vzdušje v sobi dopolnjuje razpoloženjska glasba z zvoki narave.

Izkušnje galerijske čuječnosti v Narodni galeriji ne usmerjajo z umetnostno-zgodovinskimi opisi. V sobi so tako le predlogi za izvajanje nevtralnega ogledovanja umetniškega dela. Tako obiskovalce spodbujajo, da med opazovanjem poskušajo misli usmeriti k vprašanjem, kot so, kako se počutite ob ogledovanju slike, kaj na sliki pritegne vašo pozornost in kakšna sta razpoloženje in vzdušje na sliki.

Kaj je čuječnost?

“Čuječnost je način, s katerim urimo sposobnost za usmerjanje pozornosti na sedanji trenutek. Lahko jo razumemo kot namerno ustavljanje, brez presojanja. Čuječnost nam dopušča, da se povežemo s seboj in s svetom okrog sebe in tako v celoti izkusimo dogajanje,” so zapisali na spletni strani Narodne galerije ter dodali, da čuječnost sestavlja usmerjanje naše pozornosti, bodisi na dih, fizične občutke v telesu ali enega od čutil. 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!