New York je vrnil ukradene umetnine Italiji

Kultura 04. Feb 202309:38 0 komentarjev
umetnine
Remo Casilli/REUTERS

New York je Italiji vrnil 14 zgodovinskih artefaktov, vrednih približno 2,5 milijona dolarjev (2,3 milijona evrov). Ukradene artefakte so med preiskavo med drugim našli tudi v nekaterih muzejih in galerijah.

Okrožno tožilstvo na Manhattnu je v zadnjih dveh letih izvedlo obsežno kriminalistično preiskavo tihotapljenja ukradenih artefaktov, ki so se znašli v newyorških muzejih in galerijah, tudi Metropolitanskem muzeju umetnosti.

Preberite še: V “dobri veri” kupljen nacistični plen

Na četrtkovem dogodku, na katerem so sodelovali italijanski generalni konzul v New Yorku in predstavniki italijanske policije, je bilo Italiji vrnjenih 14 artefaktov, starih približno 2.600 let. Skupno je bilo tako samo v zadnjih sedmih mesecih v to državo vrnjenih 214 predmetov, je povedal okrožni tožilec Alvin Bragg.

Med vrednejšimi predmeti četrtkove repatriacije je srebrn novec iz Naxosa na Siciliji, skovan okoli leta 430 p. n. št., ki je trenutno ocenjen na pol milijona dolarjev. V Italijo je bila vrnjena še starodavna keramika iz leta 510 p. n. št., vrnili pa so tudi marmornato glavo rimskega cesarja Hadrijana iz leta 200.

Po preiskavi delovne skupine za nezakonito trgovino je okrožno tožilstvo kraje obtožilo dva znana preprodajalca umetnin Giacoma Medicija in Giovannija Franca Becchina ter ameriškega trgovca z umetninami Roberta Hechta, ki je umrl leta 2012.

Preprodajalci so se “zanašali na tolpe tombaroli (plenilci grobnic), ki so plenile skrbno izbrana in nezadostno varovana arheološka najdišča po vsem Sredozemlju,” je še povedal Bragg.

Preberite še: Svetovno znani egiptolog: “Vaša” mumija naj ostane v Sloveniji

New York, ki je že desetletja središče trgovine z ukradenimi starinami, je samo v preteklem letu v 17 oškodovanih držav – med drugimi v Kambodžo, Indijo, Pakistan, Egipt, Irak, Grčijo in Italijo – vrnil približno 700 predmetov v vrednosti več kot 100 milijonov dolarjev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!