Novo delo slovenskega skladatelja bodo krstili berlinski filharmoniki

Kultura 18. Maj 202408:17 0 komentarjev
Vito Žuraj
Tone Sojko/spletna stran Vito Žuraj

Skladatelj Vito Žuraj je po naročilu Berlinske filharmonije ustvaril novo delo, ki ga bo orkester krstno izvedel na tokratnih abonmajskih koncertih. Koncerta bosta danes in v nedeljo, izvedbo bo vodil francoski dirigent Francois-Xavier Roth. Ob tem bodo izvajali še Simfonijo št. 3 v d-molu Antona Brucknerja.

Skladba je nastala po naročilu Fundacije Berlinskih filharmonikov in Esprit orkestra Toronto in je bilo prvič, da so so Berlinski filharmoniki naročili delo pri slovenskem skladatelju.

Navdih za približno polurno kompozicijo za simfonični orkester je Žuraj našel v starogrški mitologiji. V njej so bili Anemoi božanstva vetra, podvrženi bogu Eolu, vladarju vseh vetrov. Vsakemu od njih je bila dodeljena smer, iz katere so prihajali njihovi vetrovi, in vsakemu so bili pripisani različni letni časi in vremenski pogoji.

V navdih mu je bila tudi knjiga Nebesni dih: Naravoslovna zgodovina vetra, v kateri avtor Lyall Watson opisuje veter kot “kombinacijo sile, ki je ne moremo dojeti, a vseeno nesporno obstaja”, kar bi po skladateljevem mnenju lahko veljalo tudi za glasbo.

Berlinska filharmonija
Berlinska filharmonija (Foto: PROFIMEDIA)

Navdih v antični Grčiji

V simfoničnem delu je Žuraj vsakega od osmih starogrških bogov vetra, kot so bili upodobljeni v osmerokotni stolpni uri iz marmorja v rimski Agori v Atenah, zgrajeni okrog leta 50 pr.n.št., glasbeno prikazal z različnimi formacijami glasbil v orkestru, vključno z aluzijami na starogrška glasbila, kot sta lira in avlos.

Skladatelj srednje generacije se v svojem zadnjem obdobju navdihuje pri grški mitologiji. V zadnjih letih je tudi vse pogosteje navzoč v nemškem glasbenem prostoru.

Oktobra lani je njegovo simfonično delo Automatones krstno izvedel Simfonični orkester Bavarskega radia v Münchnu z dirigentom Simonom Rattleom, po naročilu katerega je nastalo. Pred tem so v Frankfurtu krstno izvedli njegovo opero Blühen (Razcvet), Žurajeva glasba pa je bil tudi del sporeda koncertov ansambla za sodobno glasbo Ensemble Modern ob častnem gostovanju Slovenije na lanskoletnem mednarodnem knjižnem sejmu v Frankfurtu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!