Ob 75-letnici Bowiejevega rojstva odprli pop-up trgovini

Kultura 27. Okt 202110:00 > 10:01 0 komentarjev
bowie shop
Profimedia

V Londonu in New Yorku sta se v ponedeljek odprli pop-up trgovini v počastitev 75. obletnice rojstva pevca Davida Bowieja. Trgovina je hkrati tudi muzej, v njej so naprodaj omejene izdaje plošč in spominkov, vključili pa so tudi interaktivne elemente. Izstopata ogledalo, v katerem se lahko obiskovalci ogledujejo v Bowiejevih slavnih oblekah ter replika telefonske govorilnice, s hrbtne strani albuma Ziggy Stardust.

V Londonu je nekaj metrov od kraja, kjer je David Bowie poziral kot Ziggy Stardust, v ponedeljek vrata odprla pop-up trgovina v počastitev 75. obletnice pevčevega rojstva, piše nemška tiskovna agencija dpa. Trgovina je obenem muzej, v njej so naprodaj omejene izdaje plošč in spominkov, vanjo so vključeni tudi interaktivni elementi.

Pop-up trgovina je vrata odprla na naslovu 14 Heddon Street, lokaciji, ki je upodobljena na naslovnici Bowiejevega albuma The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars iz leta 1972.

V njej so oboževalcem na voljo redki in še nikoli videni posnetki Bowieja iz začetka tisočletja. Postavili so tudi repliko telefonske govorilnice, ki je upodobljena na hrbtni strani albuma Ziggy Stardust, kjer lahko obiskovalci poslušajo utrinke iz Bowiejevih intervjujev, ter interaktivno ogledalo, v katerem se lahko ogledujejo v Bowiejevih najbolj slavnih oblekah.

Victoria Broackes, sokustosinja razstave o Davidu Bowieju v muzeju V&A, je povedala: “Mislim, da je stvar v tem, da lahko pridete kaj kupit, lahko pa se pridete preprosto zabavat, in mislim, da je to tisto, kar je res pomembno.” Dodala je: “Menim, da je v tem nekaj zelo bowiejevskega. Sam ničesar ni počel na zgolj običajen način, vedno je želel doseči višjo raven.” Izrazila je tudi prepričanje, da bo trgovina postala prostor za druženje, kot je bila dolga leta ulica, kamor so prihajali tisti, ki so želeli razmišljati o Bowieju.”

bowie shop bowie shop
Profimedia
bowie shop bowie shop
Profimedia
bowie shop bowie shop
Profimedia

Trgovini odprli 75 dni pred 75. obletnico rojstva

Sestrsko trgovino so odprli tudi v New Yorku na ulici Wooster 150, blizu kraja, kjer je Bowie živel zadnja leta in kjer je tudi ustvaril svoj zadnji album Blackstar. Obe trgovini sta vrata odprli 25. oktobra, 75 dni pred 75. obletnico pevčevega rojstva. Odprti bosta do konca januarja.

Bowie se je rodil 8. januarja leta 1947. V zgodovino pop glasbe se je zapisal kot človek tisočerih obrazov, umetniških imen in glasbenih slogov – od glam rocka, belskega soula do elektronske glasbe. Nastopil je tudi v več filmih in televizijskih produkcijah.

Med njegove najbolj znane pesmi sodijo Let’s Dance, Heroes in Life on Mars, s svojo glasbo je nastopil tudi v filmu Mi otroci s postaje ZOO. Umrl je januarja 2016, dva dni po 69. rojstnem dnevu, po večmesečnem boju z rakom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!