Odbor za kulturo za odvzem statusa Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot

Kultura 18. Okt 202112:30 0 komentarjev
seja državnega zbora
Matej Grah/DZ

Odbor državnega zbora za kulturo je podprl sklep, s katerim pozivajo ministrstvo za kulturo, da Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot odvzame status društva v javnem interesu.

Odbor DZ za kulturo je v današnjem nadaljevanju seje o rumenih jopičih podprl sklep, s katerim pozivajo ministrstvo za kulturo, da Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot odvzame status društva v javnem interesu. Ob tem so ministrstvo še pozvali, da razkrije vlogo društva in vsebinsko obrazložitev odločitve o podelitvi statusa.

Odbor za kulturo je s sklepom obsodil tudi vsakršno sovražno delovanje, ki temelji na razpihovanju sovraštva, lažeh in grozi z likvidacijami. Člani odbora so podprli tudi sklep, da pozovejo pristojne državne institucije, da preverijo, ali društvo deluje v skladu z ustavo in zakonodajo.

Skrb zbujajoč porast sovražnega govora

Sklic skupne nujne seje DZ za peticije in odbora za kulturo s točko dnevnega reda Neonacizem ni v javnem interesu so sicer zahtevale poslanske skupine SD, LMŠ, Levica, SAB in poslanska skupina nepovezanih poslancev.

Kot so ocenili, se v zadnjem času soočamo s skrb zbujajočim trendom porasta sovražnega govora, podpihovanja nestrpnosti, neposrednih groženj in zaničevanja ljudi, predvsem po družbenih omrežjih.

Seja, ki se je začela septembra, je bila sprva prekinjena, saj se je niso udeležili vsi pristojni ministri, od katerih so poslanci želeli slišati odgovore. Sejo so nadaljevali v začetku oktobra. Komisija DZ za peticije se je že takrat s sklepom zavzela, da se Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot odvzame status društva v javnem interesu. Odbor za kulturo pa je zaradi nesklepčnosti glasoval na današnjem nadaljevanju seje. Poslanci SDS in NSi so namreč nadaljevanje seje v začetku oktobra obstruirali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!