Okoljski aktivisti z grahovo juho polili Van Goghovo sliko

Kultura 04. Nov 202217:32 3 komentarji
aktivisti, van gogh
PROFIMEDIA

Okoljski aktivisti so v italijanski prestolnici sliko slavnega nizozemskega slikarja Vincenta van Gogha polili z grahovo juho. Incident se je zgodil v palači Bonaparte v središču mesta. Italijanski minister za kulturo Gennaro Sangiuliano je v odzivu akcijo okoljskih aktivistov obsodil in jo označil za podlo dejanje.

Neimenovani tiskovni predstavnik italijanske skupine Zadnja generacija (Ultima Generazione) je za dpa potrdil, da so aktivisti v muzeju Bonaparte Van Goghovo sliko z naslovom Sejalec polili z juho. V muzeju trenutno poteka razstava Van Goghovih del. Slika Sejalec iz leta 1888, ki prikazuje moškega na polju ob sončnem zahodu, je bila po poročanju medijev zaščitena s steklom.

Po navedbah skupine Zadnja generacija so v akciji sodelovali štirje okoljski aktivisti. Varnostniki v muzeju so po dogodku počistili sobo in vpletene odpeljali na zaslišanje, so dodali.

Italijanski minister za kulturo Gennaro Sangiuliano je v odzivu akcijo okoljskih aktivistov označil za podlo dejanje. “Umetnost je treba vedno braniti,” je po poročanju italijanske tiskovne agencije Anse poudaril minister. Po njegovih besedah je napad na umetnost podlo dejanje, ki ga je treba ostro obsoditi.

“Kulturo, ki je temelj naše identitete, je treba braniti in varovati, nikakor pa ne uporabljati kot trobilo za protest. Našo kulturno dediščino je seveda treba varovati prav pred posledicami podnebnih sprememb. Te nenavadne geste torej ni mogoče šteti za legitimen izraz protesta. Prav je, da prav danes spomnimo, da so zločini zoper kulturno dediščino strogo kaznovani in da so avtorji kazensko odgovorni”, je opozoril minister. Po navedbah Anse naj bi v akciji sicer sodelovale tri aktivistke.

Iz podjetja, ki je pripravilo razstavo Van Goghovih del v Rimu, so kasneje za Anso potrdili, da slika Sejalec ni bila poškodovana.

Okoljski aktivisti se tudi v Italiji zatekajo k akcijam, ki so osredinjene na umetniška dela ali ulične blokade. Pripadniki zgoraj omenjene skupine so tako kot v preteklih dneh tudi danes večkrat ovirali promet v italijanskem glavnem mestu. V sredo so s sedečim protestom blokirali del pomembne obvoznice okoli Rima.

V zadnjem času se je v znanih evropskih muzejih zgodila vrsta podobnih napadov, tudi skupine Zadnja generacija. Tarče so bile umetnine svetovno znanih umetnikov, kot so poleg Vincenta van Gogha še Leonardo da Vinci, Claude Monet in Vermeer.

Aktivistom pa so bile za protestne akcije izrečene tudi prve zaporne kazni. Nizozemsko sodišče je ta teden dva belgijska okoljska aktivista, ki sta si za tarčo izbrala Vermeerjevo sliko Dekle z bisernim uhanom, obsodilo na dva meseca zapora. Kazen za enega izmed protestnikov je sicer pogojna.

V protestni akciji je eden izmed aktivistov svojo glavo prilepil na zaščitno steklo, ki je prekrivalo Vermeerjevo sliko, zatem pa ga je drugi polil s paradižnikovo juho.

Okoljski aktivisti želijo s tovrstnimi dejavnostmi opozoriti na posledice podnebnih sprememb. Z njimi tudi zahtevajo ustavitev proizvodnja energije iz fosilnih goriv, kot sta nafta in premog.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje